Två personer skrollar på varsin mobil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad betyder pro-ana och vad är det som lockar? Ätstörningsexperten besvarar tre frågor om pro-ana-kulturen. Foto: Arkiv

Det här är pro-ana – experten förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på sjukdomen anorexi som en livsstil, det menar bland annat Karolina Palmberg som arbetar med ätstörningsproblematik.

Pro-ana betyder “för anorexi” och är en subkultur som förhärligar ätstörningen. Ofta handlar det om att äta så lite som möjligt eller till och med svälta sig själv. Pro-ana-kulturen tog fart i början av 2000-talet men blev sen allt mindre framträdande.

Karolina Palmberg är beteendevetare och har arbetat i över 20 år med ätstörningsbehandling och vård bland annat inom Region Dalarna. Hon menar att pro-ana-kulturen nu gjort ”come-back”.

– Ätstörningar och speciellt anorexi är en skadlig och dödlig sjukdom som skapar väldigt mycket lidande, säger Karolina Palmberg.

Bilder på knotor och skulderblad

På forum och i sociala medier ges tips på hur man kan bibehålla sin undervikt eller till och med svälta sig själv. Där sprids så kallade “pro-ana-bilder”, där knotor, höft- och nyckelben, skulderblad och smala siluetter framhävs.

– Om man rör sig i pro-ana-forum så tänker man inte att det är en dödlig psykiatrisk sjukdom utan att det är en livsstil, säger Karolina Palmberg.

Varför gör pro-ana ”come-back” nu? I videon svarar ätstörningsexperten på det.

Här kan du få hjälp om du har en ätstörning:

• Via 1177 kan man söka vård hos Region Dalarna. Där finns information om var du kan söka vård.

Tjejjouren Dalia arbetar för jämställdhet i samhället genom att stärka och stötta tjejer. Där kan man chatta anonymt.

• På riksföreningen Frisk och Fri jobbar personer som haft ätstörningar samt anhöriga. De har en stödlinje, chatt och digitala träffar.

Ungdomsmottagningen UMO kan också erbjuda stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.