Mostafa Geha i kostym håller upp en mobiltelefon med en närbild av en kvinna på skärmen. Bakgrunden visar en grönskande park med höstlöv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mostafa Gehas syster befinner sig i Libanon och beskriver en rädsla och oro över läget i landet. Foto: SVT/Jennifer Howgate

Efter Israels markangrepp – här ringer Mostafa sin syster i Libanon: ”Det gör väldigt ont”

Uppdaterad
Publicerad

Mostafa Geha, rektor på en skola i Hedemora, satt själv fängslad i hemlandet Libanon under förra året. Nu följer han läget i landet och håller nära kontakt med sina anhöriga efter att Israel inlett sin markoffensiv.

Israel har under natten mot tisdagen gått in med trupper i södra Libanon, i vad militären (IDF) själv beskriver som en ”begränsad markoperation”. Israel har även utfört ett flertal luftanfall mot Beiruts södra förorter.

Mostafa Geha bor i Hedemora där han arbetar som rektor. Parallellt med arbetet på skolan följer han just nu läget i hemlandet.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Det gör ont att se sitt eget land i krig. Det jag kan göra är att höja rösten och visa att många libaneser inte stöttar kriget och vill ha fred, säger han.

”Alla påverkas av kriget”

Mostafa har sin mamma, syster, systerson och nära vänner i Libanon, och håller dagligen kontakt för att veta hur de mår.

– Libanon är ett litet land. Alla påverkas av kriget oavsett var de bor, säger Geha.

Han fängslades i landet under förra året när han var på besök och satt 71 dagar innan han släpptes och fick återvända till Sverige.

– Det är ett bevis på hur viktigt det är att kämpa för ett demokratiskt samhälle. Människor förtjänar att leva i demokrati, och frihet och inte bli dödade eller fängslade på grund av politiska åsikter, säger han.

SVT Nyheter Dalarna var med när Mostafa kontaktade sin syster i Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet