man med cyckel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att få ihop folk som vill eller kan nattvandra”, säger Anders Modén, föreståndare för ungdomsgården i Rättvik Foto: Niko Ago/SVT

Efter midnatt förvandlas Rättvik till riskområde: Fler nattvandrare behövs

Publicerad

Fler förebyggande insatser för att skydda ungdomar från brott och sexuella trakasserier – det vill Anders Modén från ungdomsgården i Rättvik se under Classic Car Week.

Under vecka 31 förvandlas delar av Rättvik till ett riskområde. Motorevenemanget lockar både ungdomar och vuxna besökare från hela landet.

– Vi behöver fler nattvandrare och fältarbetare, inte bara från Dalarna utan även från andra län, för att skapa en tryggare miljö för våra ungdomar, säger Anders Modén, föreståndare för ungdomsgården i Rättvik.

Classic Car week

Han betonar vikten av förebyggande insatser, särskilt med tanke på den ökade alkoholkonsumtionen under evenemanget.

Behöver fler nyktra vuxna

Ungdomsgården och nattvandrarna erbjuder till exempel resurser som vatten, godis, plåster och mensprodukter till ungdomarna. Vid behov kontaktas föräldrarna med ungdomarnas samtycke.

Anders Modén påpekar att många ungdomar duckar myndighetspersoner och känner sig tryggare med nattvandrare och ideella krafter. Därför vill han se att fler vuxna engagerar sig under evenemanget.

– För många familjer är vecka 31 den stora festhelgen, men det är avgörande att vi har nyktra vuxna ute som kan lyssna, trösta och slussa vidare vid behov, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet