Magnus Lindström var en av de 137 som räddades när färjan M/S Estonia förliste i Östersjön i september 1994. Nu begär han och en grupp överlevare och anhöriga att polis och åklagare inleder en mordutredning. Foto: Niko Ago/SVT

Estoniaöverlevare begär polisutredning: ”Har inte gjorts på rätt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal överlevare och anhöriga efter Estoniakatastrofen begär nu att en polisutredning om bland annat mord inleds gällande de 852 personer som omkom i fartygsolyckan.

– Det uppstår en massa konspirationer om man bara lägger locket på, säger Magnus Lindström från Ludvika.

Han är en av överlevarna som var med på Estonia för snart 30 år sedan.

I februari meddelade Åklagarmyndigheten att den tidigare nedlagda förundersökningen om Estonias förlisning inte skulle återupptas. Magnus säger att han inte har inte så stora förhoppningar om att någon ny förundersökning ska inledas nu heller.

M/S Estonia

– Men man vet aldrig. Det finns en chans att man tar upp det. Ju fler som skriver på, desto högre press blir det, säger han.

Vill att kroppar omhändertas

Gruppen vill att polis och åklagare får i uppdrag att omhänderta välbevarade kroppar som ska finnas intill fartyget. De kräver också att riksåklagaren utreder vem som bär ansvar för att Estonia inte var sjövärdig och vilka andra fartyg som fanns i närheten av Estonia natten hon förliste, vilket Ekot var först att rapportera om.

– Normalt sett gör man en ordentlig utredning vid haverier eller när det omkommer människor på det här sättet. Det har inte gjorts på rätt sätt med Estonia, säger Magnus Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet