Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är diskriminering i skolan och är skolan ansvarig om elever utsätts för kränkningar i sociala medier? Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius svarar i videon. Foto: SVT

Falu kommun krävs på 500 000 – anpassade inte skolgången för elev med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver att Falu kommun betalar 500 000 kronor i ersättning till en elev. Anledningen är att skolgången inte anpassats till elevens funktionsnedsättning.

– Det handlar om omfattande brister under lång tid, säger diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius.

Ärendet gäller en elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som från årskurs två till åtta varit elev på en skola i kommunen.

– Skolan har inte vidtagit de åtgärder för särskilt stöd som eleven haft rätt till. Det handlar om omfattande brister som sammantaget innebär att eleven har fråntagits sin rätt till utbildning under större delen av sin tid i grundskolan, säger Lars Arrhenius.

”Ett barn som förlorat sin skolgång”

Nu kräver DO att kommunen betalar en halv miljon kronor i ersättning till eleven, då man anser att skolan inte utrett elevens behov av särskilt stöd på det sätt som krävs enligt skollagen.

Det här är en hög summa i sammanhanget, bara vid ett tillfälle tidigare har myndigheten begärt ersättning på den nivån.

– Ersättningen är såklart viktig för att den enskilda individen ska få upprättelse, det handlar om ett barn som förlorat sin skolgång, men också för att det blir tydligt vad som händer vid den här typen av brister och att det får konsekvenser, säger han.

”Redo att processa i domstol”

DO konstaterar att eleven inte har fått undervisning i flera ämnen och inte heller uppnått kunskapskraven för respektive årskurs.

Kommunen har på sig fram till den 19 december att ta ställning till DO:s begäran.

– Vi framställer det här kravet. Kommunen ska nu säga ja eller nej. Säger de nej är vi redo att processa i domstol, säger Arrhenius.

Kommunen kan inte kommentera

Skolchefen i Falu kommun, Ulrika Forssell, skriver i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Dalarna att hon vet att kommunen fått begäran från DO.

”Jag har inte tagit del av handlingarna eller vilket ärende det gäller, så jag kan inte kommentera det annat än att det har kommit till oss och just nu tittar vi på det för att göra en bedömning hur vi skall gå vidare”, skriver hon.

När är en skola skyldig för diskriminering och hur vanligt är det med diskriminering i skolan? Lars Arrhenius svarar på det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.