En kvinna på ett festivalområde

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som utsätter andra för våld är personer som väljer att göra det, och som kommer att göra det oavsett om det är en sån här tillställning eller inte” – Emma på Kvinnojouren i Borlänge berättar om deras förebyggande arbete på festivalen. Foto: Johan Lindgren / SVT

Förebygga våld och öka tryggheten – här jobbar kvinnojouren bland besökare på Alive

Uppdaterad
Publicerad

Öka tryggheten och förebygga våld. Det är målet när kvinnojouren nu finns på plats på festivalen Alive i Borlänge.

– Vi finns här som en extra trygg vuxen och som ett extra stöd, säger Emma Momqvist, verksamhetschef på Kvinnojouren i Borlänge.

Även om det kan hända saker när många människor samlas är det den trygghetsskapande och förebyggande närvaron som Kvinnojouren lyfter som viktigast. Närvaron sker i samverkan med flera aktörer.

– Vi som förening ingår i ett koncept som heter ”Trygg festival” som samordnas av Alive. Det ska vara tryggt för dom som är här och för de vårdnadshavare som har ungdomar på festivalen, säger Emma Momqvist.

Alivefestivalen i Borlänge

Unikt koncept

Förutom kvinnojouren finns bland annat socialtjänst, polis, Borlänge kommuns fältassistenter och ungdomsmottagningen på festivalområdet.

– Min upplevelse är att det är många arrangörer som är mån om att det ska finnas trygghet och samordning men jag skulle vilja säga att Alives koncept sticker ut och är någonting unikt, säger Emma Momqvist.

Närvaron viktig

Hon menar att det är viktigt att finnas på plats av flera skäl, bland annat för att sänka tröskeln till kontakt, kunna ge stöd vid behov och bidra till en trygg stämning.

– Jag tycker det är viktigt att finnas med och vara synlig även när det inte handlar om att hantera stora svåra problem, utan också vara med i att skapa en grundläggande trygghet och en förebyggande fin stämning, säger Emma Momqvist.

I videon: Följ med till festivalområdet när kvinnojouren jobbar på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alivefestivalen i Borlänge

Mer i ämnet