Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är diskriminering i skolan och är skolan ansvarig om elever utsätts för kränkningar i sociala medier? Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius svarar i videon. Foto: SVT

DO stämmer Falu kommun för diskriminering av elev med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer Falu kommun på en halv miljon. DO anser inte att kommunen vidtagit tillräckliga åtgärder för att anpassa skolgången för en elev med funktionsnedsättning.

Redan i november förra året krävde DO att Falu kommun skulle betala 500 000 kronor i ersättning till en elev på en skola i Falu kommun, eftersom eleven som har en funktionsnedsättning, (NPF) blivit diskriminerad från årskurs två till åtta.

Kommunen hade fram till den 19 december på sig att ta ställning till DO:s begäran.

Då sa diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius så här till SVT:

– Vi framställer det här kravet. Kommunen ska nu säga ja eller nej. Säger de nej är vi redo att processa i domstol.

Nu har alltså ärendet hamnat i domstol. I veckan ansökte DO om stämning mot Falu kommun i dess egenskap av utbildningsanordnare och yrkar på att kommunen ska åläggas att betala 500 000 kronor till eleven.

Inte utrett behovet av särskilt stöd

DO konstaterar att det handlar om omfattande och allvarliga brister i hur skolan agerat, då de bland annat inte har utrett och analyserat elevens behov av särskilt stöd utifrån vad som krävs enligt skollagen. Enligt DO har eleven inte fått undervisning i flera ämnen och inte heller uppnått kunskapskraven för respektive årskurs.

Falu kommuns skolchef Ulrika Forssell säger till SVT Nyheter Dalarna att stämningsansökan inte kommit in till dem ännu.

– Så jag kan inte kommentera det här alls i nuläget, säger hon.

När är en skola skyldig för diskriminering? Lars Arrhenius på DO svarar på det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.