• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

en kurator och studenter på högskolan i Falun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kuratorn Alina svarar på frågor om kursen som högskolepersonalen utbildas i för att kunna bemöta studenter som mår psykiskt dåligt. Foto: Jennifer Howgate, Greta Hansson Vikström/SVT

Första hjälpen till psykisk hälsa – högskolans personal får verktyg att hjälpa studenter

Publicerad

Var tredje högskole- eller universitetsstudent lider av psykisk ohälsa. För att kunna stötta elever som mår dåligt utbildar därför Högskolan Dalarna sin personal i första hjälpen till psykisk hälsa.

– Vi på Studenthälsan träffar ju inte alla studenter, men lärarna gör ju verkligen det och har nytta av kursen, säger Alina Hurnasti, kurator på Studenthälsan.

I våras presenterades enkätundersökningen Eurostudent där 7 300 svenska studenter fick svara på frågor om bland annat den sociala dimensionen i studentlivet. Resultatet visar att var tredje högskole- eller universitetsstudent och allt fler kvinnliga studenter lider av psykisk ohälsa.

MHFA-kursen ger verktyg åt lärare

På Högskolan Dalarna håller nu kuratorerna vid Studenthälsan kurser i MHFA, Mental Health First Aid för lärare och övrig personal. Utbildningen ska ge verktyg för att möta och hjälpa bland annat studenter som mår psykiskt dåligt.

Ny hemsida ska främja studenters hälsa

Dessutom har Universitets- och högskolerådet och några universitet tagit fram en ny hemsida: www.studenthalsa.se som lanserades i januari. Där erbjuds studenter digitala aktiviteter för att må bättre.

– Det ger studenterna i hela Sverige ett mer rättvist och bredare utbud, för de kan ta del av alla lärosätens kurser där. Till exempel workshops om prestationsångest, säger Alina Hurnasti.

Pressen på studenter kan vara stor

Karin Hamne, kontorsvaktmästare på högskolan, förstår att pressen på en student kan vara stor. Hon har gått kursen och känner att hon nu har verktyg att hjälpa till.

– Att säga ”hej” och fråga ”hur mår du?” är enkelt och något man borde göra oftare, säger hon. Hör mer i videon nedan.

två kvinnor sitter och samtalar vid ett bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kontorsvaktmästaren Karin Hamne om upplevelsen av kursen – och hur hon tror att hon kan hjälpa studenter i framtiden. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Få hjälp här:

Studenthälsans hemsida kan du som student få tips och råd på hur du kan hantera dina tankar och känslor under studietiden.

Mer om MHFA-kursen:

• Precis som den traditionella utbildningen i första hjälpen och hjärt-lungräddningens L-ABC vid akut sjukdom, finns det ett första hjälpen-program vid olika psykiska kristillstånd, som alltså kallas MHFA.

• Hittills har kuratorn Alina och hennes kollega utbildat 60 personer på institutionerna och verksamhetsstödet samt Studentkåren.

• De håller kursen en till två gånger per termin.

• Materialet som används är skyddat och har tagits fram på svenska av KI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.