• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

interiiör campus och en vkinna utanför

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in Högskolan Dalarnas nya lokaler, mitt i hjärtat av Borlänge, där Emelie Westergren visar tre studentvänliga ytor. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Här är Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Digitala whiteboards, ställen där man kan boa in sig och smarta diskussionsytor i föreläsningssalen. Det är några av lösningarna i nya campus i Borlänge. Byggnaden står redo att fyllas med studenter när höstterminen börjar.

Våren 2022 påbörjades bygget av Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge, som nu ersätter det gamla som låg i utkanten av stan.
I våras tvingades man pausa bygget då man fann asbest i lokalens källare. Bygget drog ut på tiden och försköts i en vecka. Men nu, drygt två år efter byggstarten, öppnar skolan för studenter, precis intill bussgatan i centrala Borlänge.

Vissa miljöer inte helt färdiga

När SVT Nyheter Dalarna besöker byggnaden några dagar innan den stora invigningen i början av september, är det fortfarande en del småsaker som behöver färdigställas, som till exempel att tända taklamporna.

– De tekniska miljöerna i alla lärosalar är inte färdiga till 100 procent än, men de kommer fungera för lärare och elever på måndag, säger Renée Wingero, huvudprojektledare för nya campus.

Utbildningar i bland annat teknik, it, ekonomi och turism

Utvändigt ser det fortfarande ut som en byggarbetsplats men det är full aktivitet både i och utanför den nya högskolebyggnaden.

– På måndag kommer det vara färdigt utanför och helt rent kring fasaden. Det kommer bara stå några öar av staket kvar. Det som pågår nu sista dagarna är det som behöver kompletteras i efterhand, småsaker som ser lite tokiga ut, säger huvudprojektledaren Renée Wingero.

På campus i Borlänge finns utbildningar inom teknik, it, data, ekonomi, samhälle och turism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.