En kvinna lutar sig över en stor, orange pumpa. Pumpan är mycket stor och dominerar bilden, med kraftiga, gröna pumpabladsom omger den. En kvinna försöker mäta pumpan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målet på 100 kilo har passerats med råge – följ med och se när Lisa Samuelsson mäter Pers pumpa för att ta reda på hur mycket den väger idag. Foto: Johan Lindgren/SVT

Här mäts Pers enorma pumpa i Grangärde: ”Ökat med nästan tre kilo per dag”

Uppdaterad
Publicerad

I den gemensamma odlingen på kyrkans mark i Grangärde försöker Per Östlund odla Dalarnas största pumpa. I år har han slagit eget rekord. Nu har han odlat en pumpa som han hoppas blir över 200 kilo tung.

– Jag har aldrig sett en så stor pumpa, säger Per Östlund.

Fröna kommer från en så kallad mammutpumpa, och dessutom ursprungligen från Sveriges största pumpa genom tiderna, som vägde 875 kilo. Per köpte fröna för fyra år sedan och har odlat vidare på dem.

Kan växa tills frosten kommer

I våras satte han omkring 50 frön, och sedan planterade han ut de två som växte snabbast och bäst.

Per säger att pumpan fortsätter att växa ända tills frosten tar den. Varje natt lägger han täckväv och presenningar över pumpan för att skydda den.

– Det är egentligen för kallt här, man måste trixa.

När pumpan växt klart kommer han pilla ur alla frön, skölja och tvätta dem, för att sedan torka dem i en månad och spara till nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.