– Jag tycker att utbildningen varit bra. Den är kort men det är absolut bättre än ingenting, säger Banke Jobs som var en av de första deltagarna som genomförde kursen.
En civil insatsperson är en frivillig person som snabbt kan vara på plats, innan räddningstjänsten, vid en olycka eller krissituation för att hantera bränder, hjärtstopp och andra olyckor.
Målet i Dalarna är att ha 2 000 utbildade civil insatspersoner i regionen till 2030, med en styrka på 600 personer redan 2025.
– Vi har ett jättehögt söktryck. Över 400 personer har anmält sitt intresse, säger Michaela Näslund, samordnare vid Brandskyddsföreningen.
Realistiska övningar
– Det är sjukt svårt att göra allt rätt, men någonting är bättre än ingenting, säger Banke Jobs.
De praktiska övningarna omfattar bland annat att släcka bränder, agera vid trafikolyckor, första hjälpen vid drunkning och traumatisk blödning samt samverkan på skadeplats och samövning med räddningstjänst.
Enligt Henrik Hed som är instruktör vid räddningstjänstens utbildningscenter i Borlänge kan detta minska på skador och rädda liv.
– Det här kommer att ha stor betydelse på landsbygden. Ibland kan det ta 20 minuter för oss att komma till platsen. Då är det bra att det finns engagerade människor som också har den här utbildningen, säger Henrik Hed.