Eva Carlsson är arkeolog vid Dalarnas Museum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arkeologen om hur synen på Dalarna förändrats efter fyndet av några av Skandinaviens nordligaste lämningar av människor, som levde i området för 9000 år sedan. Foto: Johan Lundahl/Historien om Sverige,SVT

Historien skrevs om efter fynd av benbitar från stenåldern i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hittade arkeologer brända benbitar i Skattungbyn i Orsa. Fyndet har visat sig vara en viktig pusselbit för att förstå hur Sverige befolkades under stenåldern.

– Det här är med råge den äldsta bevarade människan som vi har hittat så här långt norr ut i Skandinavien, säger David Fahlberg, arkeolog vid Dalarnas museum och som var med och hittade benen.

Det var vid Djurviken i Skattungbyn i den norra delen av Siljansringens sjösystem som fynden hittades av en slump under ett bygge. Anledningen till att benen bevarats i den kalkfattiga jorden beror på att benen var brända.

Historien om Sverige

Människor från syd och nord möttes i Dalarna

– Vi kan se på de materiella lämningarna att man dels kom söderifrån, men även från andra sidan Östersjön och har tagit sig hit längs norska kusten runt inlandsisen. Och här har man träffats och beblandat sig med varandra, säger David Fahlberg.

Vad gjorde personen i Orsa?

Troligtvis har den här människan rört sig tillsammans med en mindre grupp av människor över relativt stora områden. Man har följt årstidsväxlingarna och samlat in växter, jagat och fiskat säsongsvis, säger David Fahlberg.

Hur såg den här personen ut?

– Med dagens teknik kan man inte utvinna DNA från brända ben så det är svårt att spekulera hur just den här stenåldersmänniskan såg ut. Men människor har ständigt bytt sociala och geografiska sammanhang och flyttat mellan grupper och områden genom hela förhistorien.

Simon J Berger programleder ”Historien om Sverige”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dokumentärserien ”Historien om Sverige” är SVT:s största historiesatsning någonsin. Här berättar Simon J Berger om serien som har premiär söndagen den 5 november. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet