– Tyvärr ser vi ett ganska stort mörkertal, säger Ulf Samuelsson, pressansvarig på Estetiska injektionsrådet och plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm.
Den 1 juli 2021 kom en ny lag kring kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Lagen innebär bland annat att de som utför injektionsbehandlingar måste registrera sig hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Behandlaren måste även vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare.
Hör plastikkirurgen svara på tre frågor om oregistrerade skönhetskliniker och vad det kan få för konsekvenser i klippet ovan.
Kliniker misstänks kringgå lagen
Men trots lagkravet uppskattar Estetiska injektionsrådet att 25-30 procent av de som utför behandlingarna i Sverige inte är registrerade hos Ivo.
– Det är naturligtvis ett problem, i slutändan är det patientsäkerheten som riskerar att drabbas, säger säger Ulf Samuelsson.
Allt mer populärt i hela landet
Samtidigt ökar intresset för injektionsbehandlingar. Antalet registrerade kliniker hos Ivo har ökat mellan 2021 och 2022, och även Estetiska injektionsrådet och skönhetskliniker som SVT pratat med bekräftar den bilden.
– Det är en trend att behandlingarna ökar i storstäderna och även i de mindre städerna, säger Ulf Samuelsson.
Vad har du för erfarenhet av skönhetsbehandlingar?
Alice • Upprörande att läsa att så många tycker att den som skadas av sin behandlare själv ska stå för kostnaderna för att åtgärda skadan.
En privat klinik bör själv ha försäkringar och garantier som täcker kostnader för att åtgärda fel, och det bör vara upp till patienten att välja annan klinik för att åtgärda felet om förtroendet är skadat.
Bry er inte • Varför görs de inte kontroller ,liksom de de gör på krogar kassa koll och registrering. Sen upp till alla att göra vad de vill med sig själva.
Det är just det som är problemet, att det finns ett mörkertal över de kliniker som inte registrerat sig hos Ivo, så det är svårt att kontrollera exakt alla. /Greta, reporter
Anna • Jag har låtit operera brösten: inplantat och lyft. Efter att ha ammat tre barn i sammanlagt sex år ville jag återskapa en mer kvinnlig figur. Inget som helst konstigt, och är mycket nöjd med resultatet.
Angående att ev. biverkningar ska bekostas ur egen ficka så håller jag definitivt inte med. Det valfria med skönhetsoperationer kan jämföras med det valfria att åka skidor eller fortkörning eller låta tatuera sig Händer det oförutsedda ska den offentliga, skattefinansierade vården självklart erbjuda vård på lika villkor.
Inför och efterlev en ännu hårdare reglering av kliniker för att minimera riskerna istället: lite som skidhjälm, säkerhetsbälte, och naturligare tatueringsfärger.
Boe • I ett kapitalistiskt samhälle där allt är reducerat till varor, inklusive kroppsdelar, och människan blivit sitt eget varumärke är kanske inte fenomenet kroppskorrigering konstigt. Men en kunde önska att de som utsätter sig för detta vore lite mer medvetna och klokare. Det blir ju inte ens "snyggt", snarare komiskt t ex ankläppar.
Om man nu väljer att utsätta sig för ingreppen får man nog stå sitt kast. Orimligt att skattemedel ska gå till att rätta till misstagen som verkar vara vanliga.
För övrigt är jag trött på att läsa snyftreportage om misslyckade skönhetsingrepp!
Kort om lagen:
• Den började gälla den 1 juli 2021.
• Lagen innebär nya kompetenskrav för de som utför ingreppen, men även större skyldigheter för verksamheterna och stärkt skydd för patienterna.
• Estetiska injektionsbehandlingar får utföras av de som är legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterska.
• Behandlingen får utföras på de som är 18 år och äldre.
• Verksamheterna måste informera den som ska genomgå behandlingen om betänketid och samtycke och även kontrollera åldern.
• Verksamheten ska anmäla sig till Ivo och betala en årsavgift. De måste också teckna patientförsäkring, vilket ger individen ökad möjlighet till ersättning vid skador.
Källa: Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)
Fotnot till artiklen: Estetiska injektionsrådet är en nationell grupp med aktörer inom plastikkirurgi och estetisk injicering, som har som mål att öka konsumentskyddet och patientsäkerheten genom att skapa en tryggare skönhetsbransch.