IT-problemen lösta – Region Dalarna häver stabsläget

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande störningar som drabbade Region Dalarna under måndagskvällen avhälptes under tisdagsmorgonen.

– Vi är glada att vi har kunnat gå ur stabsläge och att problemen till stor del är lösta, säger kommunikationsdirektör Henrik Pederby.

Störningarna resulterade exempelvis i att remisser från akuten till röntgen, eller resultat på labbprover, fick skrivas på papper och levereras till fots. Patientjournaler gick dock att läsa och enligt Henrik Pederby klarade man av att upprätthålla sjukvården genom manuella reservrutiner.

– IT-system kan vara vanskliga så vi har manuella nödrutiner. Det blir lite långsammare och trögare men jag har inte fått någon information som tyder på att patientsäkerheten riskerades, säger Henrik Pederby.

Region Dalarna

Vid 04.30-tiden på morgonen hade Region Dalarnas tekniker börjat få igång systemen och sedan har allt provkörts under morgontimmarna. Det mesta har fungerat.

– Vi har lokala sjukvårdsledningar runt om i länet som sitter och kollar så att alla system kommer igång igen.

Vet ni vad störningarna berodde på?

– Nej, vi vet inte riktigt det faktiskt men det finns ingenting som tyder på att det rör sig om en cyberattack och det är ju glädjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet