Att kritik finns är naturligt i ett förändringsarbete menar Sofia Jarl (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i Dalarna. Trots den interna kritiken mot Vårdexpressen köpte region Dalarna in det digitala verktyget. Foto: Henrik Kilefors

Nytt vårdverktyg ska underlätta patientkontakt – kritiserats av vårdchefer

Uppdaterad
Publicerad

Före årsskiftet ska fem vårdcentraler pilottesta Vårdexpressen som ska underlätta för vårdpersonalen i kontakten med patienter. Men flera källor med god insyn i hur det gick till när Region Dalarna upphandlade Vårdexpressen berättar för SVT att köpet kritiserades internt av flera högt uppsatta chefer inom sjukvården.

Skärmar där patienterna ska kunna skriva in sina besvär ska sättas upp i väntrummen på vårdcentralerna i Gagnef, Säter, Orsa, Leksand och på Ludvikas närakut. Tanken var att testerna skulle ha kommit igång under årets tredje kvartal men införandet har försenats –  nu är Region Dalarnas mål att kunna inleda testerna före årsskiftet.

Fick kritik vid pilottester i Skåne

När Vårdexpressen pilottestades i Skåne under perioden augusti 2019 till januari 2020 var flera läkare skeptiska till verktygets nytta.

Vårdexpressen

– Jag skulle kalla det för amatörmässigt, grovt och klumpigt. Det första kravet man måste ha på ett sådant här verktyg är att det vaskar fram de patienterna som eventuellt har en allvarlig sjukdom, för det är ju dem vi är till för i första hand. Och min erfarenhet av det här systemet är att det inte är så bra på det, sa Örjan Hansson, allmänläkare i Malmö, om Vårdexpressen till Uppdrag granskning.

Pausade upphandlingen efter SVT:s avslöjande

Då politiker och tjänstemän i Dalarna fick kännedom om SVT Skånes och Uppdrag gransknings publiceringar pausades upphandlingen för en tid. Flera källor uppger för SVT att det då var många högt uppsatta chefer inom Region Dalarna som var kritiska till Vårdexpressen.

Kritiken handlade bland annat om det som de skånska läkarna berättat om sina upplevelser, samt om misstänkta oegentligheter som kantat den upphandling som Region Skåne genomfört. En revisionsrapport från juni i år konstaterar att det bland annat funnits intressekonflikter och jävssituationer vid upphandlingen.

Att pilotprojektet stoppats i Skåne efter SVT:s avslöjande diskuterades i Dalarna, men trots det och kritiken från cheferna köpte ändå Region Dalarna in Vårdexpressen för ungefär 10 miljoner kronor.

– Vi pausade upphandlingen för att kolla över vad som hände nere i Skåne och kontrollera att vi verkligen höll oss kring reglerna som gäller enligt lagen om offentlig upphandling. Att det finns en kritik i organisationen tycker jag ändå är ganska sunt, säger Sofia Jarl (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i Dalarna.

Vårdinnovation, företaget bakom Vårdexpressen, har förnekat att de haft några oegentliga kontakter med Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet