En person sitter på en resväska, med ryggen mot kameran, på en tom tågperrong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hannes Forssell/SVT

Lista: Här är största orsakerna tågförseningar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Punktligheten på persontågen har blivit sämre. Orsakerna till förseningar är många, men några saker sticker ut. SVT Nyheter Dalarna har listat de tre vanligaste orsakerna till förseningar på tåg med slutstation i länet.

Orsaken till varje försening som sker på landets järnvägar registreras och kategoriseras hos Trafikverket. SVT har tittat på vad som låg bakom förseningar på tåg till Dalarna mellan 2019-2022, men också hur läget sett ut under 2023, fram till september i år.

Ökning av antalet förseningar

Mellan 2019-2021 låg snittet på drygt 6 400 förseningar per år på tåg till Dalarna. Under 2022 inträffade drygt 9 000 förseningar. 2023 är antalet fortsatt på en hög nivå. Fram till och med september i år är förseningarna nästan lika många som under hela förra året – drygt 8 500.

Trafikverket skriver i en kommentar till statistiken att tåg som fått en försening under färd trots det kan ha ankommit i rätt tid till slutstationen i Dalarna. Det kan till exempel ha skett genom att tåget kört in förlorad tid.

I klippet: Hör de tre vanligaste orsakerna till att tåg till Dalarna försenas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.