En byggnadsvägg med texten  ”REGIONKONTORET REGIONDALARNA”, och en  kvinna i glasögon som tittar in  i  kameran framför en  mick.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver pröva något nytt” – hör kritiken mot regionen och svaret när SVT till slut får en intervju med hälso- och sjukvårdschefen. Foto: Anton Ånell/SVT, Anders Hansson/SVT

Lösningen på kirurgikonflikten i Dalarna: Konsulter för 700 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stormigt i Region Dalarnas kirurgidivision. Nu tar regionen in externt chefstöd i form av konsulter. Prislappen: 700 000 kronor.

– Det är två erfarna chefer som har hög klinisk och vetenskaplig kompetens, säger regionens hälso- och sjukvårdschef Åsa Dedering.

Två inhyrda konsulter ska nu stötta ledningen inom division kirurgi. Det är en av de lösningar som Region Dalarna lägger fram efter konflikten mellan divisionschefen och personal om bland annat ett visselblåsarärende.

Konsulterna anlitades genom en direktupphandling, till det totala värdet av 700 000 kronor under sex månader med möjlighet till förlängning. Konsulterna kostar 1 700 kronor i timmen, plus moms.

Kritiserar chefsstödet: ”Dimridåer”

Anders Cohen, pensionerad läkare och tidigare chef för kirurgen i Falun, är en av flera kritiker till åtgärden.

– Inom en organisation är inte alla sams, men man måste kunna jämka och leda organisationen på ett klokt sätt. Att ta in folk från sidan som man tror ska lösa det anser jag vara dimridåer, säger han.

Först efter upprepade frågor från SVT om att få intervjua hälso- och sjukvårdschefen, Åsa Dedering, får vi beskedet att hon kan svara skriftligt på våra frågor. Till slut lyckas vi dock få en telefonintervju med henne.

I videon: Hör kritiken mot regionens chefstöd – och hälso- och sjukvårdschefens svar.

Detta har hänt:

• December 2023: Region Dalarna startar en utredning efter ett visselblåsarärende gällande jäv mot chefen för Division kirurgi, Tomas Riman. Utredarna intervjuar visselblåsaren och flera chefer i verksamheten. En av dem är Torbjörn Roos.

• Mars 2024: Utredningen redovisas. Den visar att Tomas Riman är oskyldig till jäv.

• Maj 2024: Chefen för intensivvården, Torbjörn Roos, får veta att hans chefsförordnande kommer att sägas upp i förtid. Personal vid regionen startar en namninsamling och protesterar mot beslutet.

• Sveriges läkarförbund inleder förhandlingar med Region Dalarna och hävdar att de brutit mot visselblåsarlagen och att IVA-chefen Torbjörn Roos uppsägning handlar om en repressalie efter visselblåsarärendet mot Riman.

• Region Dalarna tillsätter en extern utredning av hur de själva hanterat visselblåsarärendet och den 12 juni tas kirurgchefen Tomas Riman ur tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar.

• 26 juni 2024: Utredaren KPMG bedömer att Region Dalarna har brutit mot visselblåsarlagen.

• 27 juni 2024: Torbjörn Roos får fortsätta då Region Dalarna backar efter en namninsamling och utredningen kommit fram till att det handlat om brott mot visselblåsarlagen.

• 24 juli 2024: Region Dalarna bekräftar att Tomas Riman återgår till sin tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.