På måndagskvällen fick de boende beskedet att byn med gemensamma krafter ordnat så att de asylsökandena som bor på stugbyn slipper flytta till anläggningen i Trängslet, de kan bo kvar i Siljansnäs om de vill. Och beskedet mottogs med glädje och lättnad.
– Alla är jätteglada, det hade inte varit bra att flytta till Trängslet och börja om igen, nu när barnen börjat skolan och vi alla har börjat integrationen här, säger Mohammad Alsheik.
– Samhället här är fantastiskt och stöttar och hjälper oss i så mycket. Det hade varit så svårt att lämna den här platsen och alla vänner vi har fått i byn, fortsätter han och berättar att han själv praktiserar på Näringslivskontoret i Leksand där han hjälper kommunen att kartlägga flyktingars kompetens.
Bussen blev inställd
Under dagen kommer migrationsverkets personal att komma till anläggningen för att prata med alla boende och försäkra sig om att de nu vet vad som gäller, att bussen som skulle hämtat dem för transport till Trängslet på onsdagsmorgonen nu är inställd.
SVT Nyheter Dalarna möter idel lättnad och glädje när vi går runt i stugbyn.
– Beskedet att vi måste flytta innebar stora problem för mig, och jag blev ledsen, säger Hamidh Yaqobi, som under vistelsen här utbildat sig till elevassistent och nu hjälper till på förskolan i Siljansnäs.
– Nu gråter jag – av glädje!
Kan ta det lugnt nu
Flera uttalar att de uppskattar att de nu kan ta det lugnt och fortsätta sina liv. För Mahar Ahmed och Salah Eddin Bahire är det ovärderligt. För två veckor sedan fick de en liten dotter som Mahar födde på parkeringen utanför Falu BB, de hann aldrig in till förlossningen. Nu är de ”hemma i Siljansnäs” igen och slipper alltså att flytta med sin nyfödda.
– Naturligtvis är vi glada och nöjda. Vi vill tacka alla som ställer upp för oss säger paret.
Drabbades av krampanfall
I stugan där familjen Moradi Darabi bor pustar man idag ut. Familjen flydde till Sverige från Irakiska Kurdistan. Genom hela Europa har de burit sin tioåriga dotter Bahar som lider av en svår funktionsnedsättning. Hon kan inte gå, inte tala och drabbas av upprepade svåra krampanfall.
I Siljansnäs har stugan anpassats och utrustats med ramper och hjälpmedel för att familjen ska kunna ta hand om sin flicka.
– Migrationsverket kunde bara erbjuda oss ett rum i Gesunda, utan anpassning och hjälpmedel, nu när vi var tvungna att flytta. Det hade aldrig fungerat att ta hand om Bahar där, säger mamma Razieh Moradi.
Sonen kan gå kvar i skola
Nu kan de andas ut. Beskedet att de får stanna kvar i sin stuga var det bästa de kunde få. Nu kan de ta hand om Bahar, sonen kan gå kvar i skolan och familjen kan fortsätta vara nära sin fadderfamilj som bor i Leksand.
– Maj och Per-Arne, de är så bra. De är vår fadderfamilj, de har blivit våra barns mormor och morfar nu har vi nära till dem, till Bahars doktor och till skolan. Det här är en bra dag!