en kille sitter med svart t-shirt vid en mikrofon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är möjligt, alla kan göra det” – William Skoglund, 16, pratar öppet om psykisk hälsa och sin egen väg till bättre skolresultat i skolans podcast. Foto: Niko Ago/SVT

”Orkade ingenting när det var som sämst” – så lyckades William från Borlänge vända sitt mående

Publicerad

William Skoglund, som just har slutat nionde klass på Gylle skola i Borlänge, har kämpat med psykisk ohälsa under en lång tid. Allt ändrades en bit in på högstadiet när han fick hjälp av skolan. Något som blev positivt både för måendet och betygen.

Hans betyg var låga, han var aggressiv mot sina skolkamrater och lärare och han hade tappat lusten för skolan. Då kom vändningen.

Struktur och mindre sociala medier

Det senaste året har William och andra elever på Gylle skola fått hjälp av läraren Malin Siljendahl, som är skolans pedagogiska utvecklare i psykisk hälsa. Vägen ur den onda cirkeln handlade för Williams del om att få struktur på sina dagar och att släppa mobiltelefonen.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

– Jag har mått jättedåligt och försökte hitta vägar att fly, och det hittade jag på sociala medier. Det är lätt att man flyr verkligheten och i slutändan mår man ännu sämre, säger han.

Vill prata om psykisk hälsa bland unga

I dag pratar William öppet om sin psykiska ohälsa och hur han lyckades både må bättre och få bättre betyg i skolan.

Han har bland annat medverkat i Gylle skolas podcast om psykisk hälsa och hoppas där kunna inspirera andra elever med samma problem och visa att det är möjligt att vända en negativ spiral till något positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet