”Någon utvecklingspotential blir det inte. Jag hade önskat att de skjutit till lite mer” – Sebastian Karlberg (S) är besviken över de extra vårdmiljarderna. Foto: SVT

Regionrådet Sebastian Karlberg (S) om extrapengarna från regeringen: ”En piss i Mississippi”

Uppdaterad
Publicerad

Att regeringen nu skjuter till sex miljarder till Sveriges regioner är en ”piss i Mississippi” menar Sebastian Karlberg (S), som är ett av Dalarnas regionråd.

– Det räcker inte lång väg för de stora ekonomiska bekymmer vi har. Jag hade hoppats att man hade skjutit till lite mer, säger han.

SKR har tidigare varnat för att regionerna tillsammans ser ut att gå med 24 miljarder i underskott under 2024. För att underlätta de ekonomiska problemen så ger regeringen nu extra pengar i vårändringsbudgeten, till regionerna.

– På kort sikt handlar det om att inflationen drivit upp pensionskostnaderna och på lång sikt är problemen mer strukturella, säger Ulf Kristersson (M), Sveriges statsminister.

180 miljoner till sjukvården i länet

Region Dalarna väntas få 180 miljoner kronor av de sex miljarderna, enligt regionens prognos. Sebastian Karlberg berättar att extrapengarna inte kommer hamna på några nysatsningar, utan kommer läggas på det underskott som vården i Dalarna redan har.

– Sjukvården går ju mest back så vi kommer pytsa in pengarna där för att dämpa krisen. Men jag hade velat se att staten tar större ansvar, man känner sig lite nedslagen av det här, säger Sebastian Karlberg.

Ser ni något ljus i tunneln för vårdkrisen?

– Ja, inflationen går ju ner och det ser lättare ut 2025. Men problemet är att vi måste ta hem underskottet från 2024, under flera år framöver, säger Karlberg.

I videon nedan: Hör Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) efter Tidöpartiernas pressträff i Stockholm tidigare idag.

Ebba Busch.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch: ”Regionerna behöver göra sin hemläxa” Foto: Per Sjöberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.