Vårdläget den här sommaren ser ut ungefär som det brukar göra under semestertider. På den presskonferens som Region Dalarna kallade till under tisdagen ville man trycka på budskapet att den som är i behov av vård ska söka den på rätt ställe.
– Det är viktigt att man börjar med att gå in på 1177 för att se om det finns råd man kan följa. Man kan höra av sig till 1177 på telefon eller digitalt och behöver man en mer fysisk träff så går man till vårdcentralen. Är man ännu sämre vänder man sig till akutmottagning och är det riktigt illa ringer man givetvis 112, säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Dalarna.
Inledd strejk underlättar i Dalarna
Den nyanställningsblockad som legat sedan den 25 april hävdes under tisdagen då den sedan tidigare varslade strejken inleddes i fem regioner i andra delar av landet.
– Vi hade rekryteringar på gång som vi fick avbryta när blockaden trädde i kraft. Förhoppningsvis finns de kandidaterna kvar men det vet vi inte i dagsläget. Sen är det alltid svårt att rekrytera och då framförallt specialistsjuksköterskor och vissa specialistläkare, säger Niclas Jonsson, tf HR-chef, Region Dalarna.
Fakta: Strejken och nationella vårdkonflikten
Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Vid samma tidpunkt genomfördes en nyanställningsblockad i samtliga regioner. Blockaden hävdes den 4 juni.
21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.
Strejken träder ikraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:
• Skånes universitetssjukhus
• Sahlgrenska universitetssjukhuset
• Karolinska universitetssjukhuset
• Linköpings universitetssjukhus
• Norrlands universitetssjukhus
• Danderyds sjukhus
• Södersjukhuset
Runt 2 000 av Vårdförbundets medlemmar har varslats om strejken. Yrkesgrupper som berörs är biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.