Bland annat har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket fått i uppdrag av regeringen hur man ska främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga. Ett av förslagen är att utreda förutsättningarna för att begränsa reklam av ohälsosam mat som unga tar del av i sociala medier.
SVT Nyheter Dalarna frågade några ungdomar i Ludvika vad de tycker om förslaget.
– Det är najs, så man inte blir sugen på det, säger Zain Atri, 14 år.
För att få en mer hälsosam livsstil, krävs det att barn och unga, såväl som vuxna äter mer frukt, grönt, fisk och fullkorn. Samtidigt som man ska minska på intaget av rött kött, salt, godis och snacks, menar Folkhälsomyndigheten.
Alla förslagen:
• Utred hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
• Inrätta ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och dess påverkan på barns och ungas livsmedelskonsumtion och hälsa.
• Ge offentliga aktörer ansvar för att ta fram och implementera strategier för hållbara och hälsofrämjande matmiljöer.
Källa: Folkhälsomyndigheten