tre unga tjejer sitter på en bänk utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre unga kvinnor tycker att jämställdhet är en av de viktigaste frågorna enligt Ungdomsbarometern – här reagerar tjejer i Dalarna på det. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Så viktig är jämställdheten för unga i Dalarna: ”Vi måste ju ta över”

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsfrågan halkar ner när unga får ranka sina viktigaste samhällsfrågor. SVT Nyheter Dalarna kollade hur unga i Dalarna ser på jämställdheten och vilka som är de viktigaste frågorna att jobba med.

Enligt Ungdomsbarometerns generationsrapport 2024 är en tydlig förändring bland ungdomar 15-24 år att de stora samhällsfrågorna får vänta och i stället engagerar sig unga i saker som skapar trygghet och säkrar nuet – som privatekonomi, utbildning, karriär eller vänner.

Andra frågor toppar

Generellt blir frågor kopplade till långsiktiga ideal om en bättre värld, till exempel jämställdhet och antirasism, nedprioriterade till förmån för frågor om till exempel klimatet, brottsbekämpning och sjukvård.

– Det finns mycket annat som också är viktigt, men man får inte tappa och glömma bort att jämställdheten också spelar roll för ens liv och för samhället, säger My Velander, en av de som SVT Nyheter Dalarna träffat för att prata om jämställdhet och hur högt den frågan prioriteras.

I videon: Hur tänker du kring att unga ser jämställdhetsfrågan som mindre viktig? Några unga kvinnor i Dalarna delar sina tankar kring ämnet.

Mindre viktigt bland unga kvinnor

Andelen ungdomar som ser jämställdhetsfrågan som en av de viktigaste samhällsfrågorna har i generationsrapporten minskat från 42 procent 2021 till 29 procent 2023.

Bland unga tjejer som ser det som en av de viktigaste frågorna har andelen sjunkit från 64 procent 2021 till 46 procent förra året.

Vad tycker du behövs jobbas på för ett jämställt samhälle?

Almen • Jämställdhet! Definitionen av det i 100%demokratisk verklighet. Naturligtvis. Men för övrigt får manliga och kvinnliga begåvningar fallenhet inte inskränkas inom det lagliga och moraliska ramverket .

Pinnat inlägg

Tack för era intressanta tankar och funderingar. Nu stänger vi den här chatten, men det går ändå bra att läsa svaren nedan!

Mamma • Hitta normer, värderingar och beteenden som delas och accepteras av både män och kvinnor. För att komma dit behöver vi diskutera mer öppet och aktivt vad olika beteenden och uttryck kan leda till. Ord spelar roll. Vi kommer behöva diskutera känslor, utmana machoideal, höja mjuka värden och skapa bra förebilder. Att satsa på skolan och där skapa förutsättningar för att alla ska få möjlighet att klara skolan och plugga vidare om man vill är också otroligt viktigt.

Li • Vårdens bemötande av patienter måste bli mer jämställd. Det är alldeles för stor skillnad mellan hur en kvinna bemöts av vården kontra en man. Vården måste arbeta på att inte vara androcentrisk. Ta kvinnliga patienter på allvar och satsa på kvinnosjukvården.
Annat ämne: Lär barn redan på förskolan vad som är ett lämpligt beteende i relationer med det andra könet. Särskilt pojkarna.

PJ • Detta beror på att utvecklingen gott för långt. Feminismen idag handlar om woke, att alla sociala normer och institutioner ska brytas, istället för att kvinnor ska uppmuntras till att vara bra kvinnor uppmuntras de att efterapa manliga ideal. Traditionalismen, det dinns et sug efter traditionella värderingar, och unga med tillgång till internet och som reser betydligt mer ser att i andra mer traditionella och normala länder är det lättare att vara tjej.

Kvinnans rättigheter viktiga! • Värderingar. Och att religion aldrig kan komma före kvinnans rättigheter.

Ole • Jag är skilt och har en pojke på 9 år som bor vekselvis hos mig och mamma, men det är mamma som får barnbidrag, det är konstigt, jag tycker inte att det är rättvis, vi ska dela barnbidraget. !

Hej, tack för att du delar med dig. Så här skriver Försäkringskassan om fördelningen av barnbidraget mellan vårdnadshavare:
"Om barnet är fött den 1 mars 2014 eller senare betalas barnbidrag och flerbarnstillägg ut med hälften var till båda vårdnadshavarna. För äldre barn betalas barnbidraget ut till en av vårdnadshavarna. Om ni vill dela på bidraget eller ändra vem som får det måste ni anmäla det till Försäkringskassan."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anna Buskas i Orsa: "Vill kunna ta jämlikhet för givet men det kan vi inte göra än"

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

My Velander i Falun: "Viktigt att politiker leder frågan"

65+ • Orsaker till att de yngre inte betraktar jämställdhet som en viktig fråga är nog flera. Men den viktigaste kan vara att vi nuförtiden tror att allt är väl, och saker har självklart blivit bättre. Men vi har fortfarande låglöneyrken där mestadels kvinnor är missgynnade. Det obetalda hemmaarbetet likaså. Vad som behövs är ett medvetet arbete - fortfarande - för människors lika värde, lika stor rätt till att bli respektfullt bemötta både i hemmet och ute i samhället/arbetslivet live och digitalt. Detta måste börja hemma, där ingen ska t.ex kalla en domare för kärringjävel eller f***a.

MER OM GENERATIONSRAPPORTEN 2024

Generation Z kallas den generation som är födda mellan 1996-2010. De är uppväxta med smarta telefoner och i ett samhälle som är mer heterogent och mångkulturellt än tidigare. Präglas av en oroligare omvärld under uppväxten och är mer trygghetssökande.

Samhällspolitik

Andelen unga som är intresserade av samhällspolitik har minskat från 50 procent till 38 procent 2023. 56 procent tror inte att politikerna kan lösa samhällsproblemen, och tron på demokrati minskar.

Jämställdhet och klimatet

Andelen tjejer som uppger jämställdhet som en av de viktigaste samhällsfrågorna har minskat från 64 procent 2021 till 46 procent 2023. Färre identifierar sig som antirasist, feminist eller miljövän och de som tycker att Miljö och klimat är en av de viktigaste frågorna har minskat från 48 procent 2021 till 34 procent 2023.

Trygghet och privatekonomi

58 procent uppfattar livet som tryggt 2023 jämfört med 71 procent 2019. Fler än sex av tio säger att de stressar över sin ekonomi minst en gång i veckan.

Hälsa och livskvalitet

Trots det starka intresset för träning, kost och hälsa är ohälsotalen höga. Främst inom psykisk ohälsa, bland annat på grund av pressen att uppnå ideal kopplat till hälsa och träning. 74 procent stressar flera gånger i veckan över krav som de ställer på sig själva.

Samtidigt väljer fler unga än någonsin tidigare att identifiera sig med begreppet livsnjutare.

Källa: ungdomsbarometern.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.