Så påverkas Dalarnas företag av Ukrainakriget – ”Riskerar en konkursvåg i flera sektorer”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan tre veckor har gått efter att Ryssland påbörjade kriget mot Ukraina. Och under den tiden har effekter börjat märkas för olika företag i Dalarna. Dels gäller det bränslepriserna, men det finns också andra saker som påverkar dalaföretag.

Både jordbruk och skogsbruk drabbas just nu av höjda priser på gödsel som till stor del kommer från Ukraina.

För skogsbruket ser även den kommande planteringssäsongen ut att kunna bli besvärlig. Många rutinerade planterare som brukar komma för att säsongsarbeta i Sverige kommer just ifrån Ukraina och många av dem kommer inte att kunna komma i år.

Dalarna och kriget i Ukraina

– Det är inte ett alternativ att inte sätta de här planten, för då blir de ju förstörda, säger regionschefen Henrik Navjord på Svenskt Näringsliv som varit och träffat en av Dalarnas största besparingsskogar.

Oro för åkerier och bussbolag

Han är även orolig för hur det ska gå för länets åkerier och bussbolag, trots det kompensationspaket för höjda drivmedelskostnader som regeringen annonserade under måndagen.

I klippet: Henrik Navjord på Svenskt Näringsliv berättar om oron för flera branscher som redan har så marginaler efter coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet