• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man trycker på sin larmknapp är det ingen som svarar” – hör Niclas Larsson om hur Falu kommun hjälper de äldre istället. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Trygghetslarmen fungerar igen efter cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Systemet med trygghetslarm slutade fungera i de flesta av länets kommuner under natten mot torsdag. Minst 5 100 personer drabbades. Vid 20-tiden på torsdagskvällen åtgärdades felet och larmen fungerade igen, och det stod klart att det var en cyberattack som låg bakom.

– Det är oerhört allvarligt när man tar ifrån kunderna möjligheten att kunna larma, säger Niclas Larsson, enhetschef på Trygghetscentralen i Falu kommun.

Även Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Ludvika, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, och Älvdalen har samma system.

De otrygga trygghetslarmen

Säter, Malung-Sälens och Vansbro kommun är dock inte drabbade, de har andra leverantörer.

SVT har inte lyckats nå Hedemora kommun.

Reservsystem också utslaget

Larmen slutade fungera på grund av ett tekniskt fel vid 00.30 natten mot torsdag.

– Vi har system för det här så vi kopplade över till reservsystem. Det funkade först, men senare under natten fick vi meddelande att de inte heller kunde ta emot några larm, säger Niclas Larsson i Falu kommun.

Fungerar igen

Vid 20-tiden på kvällen fungerade samtliga trygghetslarm igen.

– Det är jättebra, vi ville ju åtgärda det här problemet så snabbt som möjligt, det är viktigt för oss, säger Maria Khorsand, interim-vd på Carerium som levererar larmtjänsten.

Cyberattack bakom

Lite senare på kvällen kom information om vad som låg bakom driftstörningen.

– Anledningen till driftstörningen är en cyberattack. Den är under utredning och vi kommer fortsatt att fokusera på säkerheten, säger Maria Khorsand.

I Borlänge har nästan 1 300 personer trygghetslarm. På fredagen hade kommunen kontaktat alla för att se om avbrottet fått några konsekvenser. Något allvarligt ska dock inte ha inträffat.

– Vi håller på för fullt med att kartlägga avvikelser, säger Fredrik Blomqvist, verksamhetschef på sociala sektorn i Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet