Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur världsarvet i Falun mår, och vilken plan samordnaren har för att göra området framtidssäkert. Foto: Anders Hansson/SVT

Unesco ställer nya krav på världsarvet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Varje år lockar Falu gruva 50 000 besökare och med hela världsarvet inräknat blir det ännu fler. Men FN-organet Unescos utnämning av världsarv är inte villkorslös och för evigt. Alla de drygt 1150 världsarven måste nu svara på hur världsarven mår och vad man gör för att världsarven ska kunna leva vidare.

– Världsarvet mår bra som helhet, det har vi berättat i vår rapport säger Christina Staberg som är Falu kommuns världsarvssamordnare.

Kan mista världsarvsstatusen

Men det gäller också att vårda de världsarv som finns. I värsta fall kan man mista världsarvsstatusen. I det kontinuerliga arbetet att underhålla och skydda världsarven kräver Unesco att världsarven kommer in med periodrapporter om hur det går. Det är en sådan rapport som nu har skickats in för den senaste perioden som går tillbaka till 2018.

Klimat

En fara med populära turistmål är att de kan bli utslitna av alla besökare som kommer, men det ser man inte något bekymmer med i Falun. Däremot finns det svårigheter som hittills inte har hanterats och som Unesco nu ställer krav på.

I klippet ser du vad som behöver förbättras!

Detta är ett världsarv

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Unescos första världsarv antogs 1978 sedan världsarvskonventionen kommit till 6 år tidigare efter flera decennier av diskussioner.

Falu Gruva och dess omgivningar blev världsarv 2001, och det finns nu drygt 1150 världsarv i hela världen bland andra Egyptens pyramider och templet Taj Mahal i Indien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet