Spåren efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl finns kvar i Gävleborg men halterna är så låga att man inte behöver ta hänsyn till det, menar Henrik Sundberg på länsstyrelsen. Foto: Arvid Jansson/SVT

35 år efter Tjernobyl – så påverkas Gävleborg av kärnkraftskatastrofen idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag är det 35 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl i Ukraina. Spåren från de radioaktiva ämnen som regnade ner över Gävleborg i slutet av april 1986 finns kvar än.

– Men det är nu så små mängder att man på individnivå inte behöver ta hänsyn till det, säger Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Efter explosionen i reaktor fyra i kärnkraftsanläggningen i Tjernobyl spred sig ett moln av radioaktiva partiklar mot Sverige österifrån och föll ned med regnet över Gävletrakten. Tiden efter olyckan såg man höjda strålningshalter i livsmedel som bär och mjölk. Djur som älgar och rådjur kunde ha halter över 1500 becquerel – gränsvärdet för försäljning av livsmedel. 

– Det sjönk en tid efter och under 90-talet planades kurvan ut. Vi har sett låga strålningsvärdet sedan dess, säger Henrik Sundberg, handläggare miljögifter på Länsstyrelsen Gävleborg.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har de även mätt hur mycket strålning som når fram till människor i Gävletrakten, utifrån vad de boende äter.

– Då har vi mätt i grupper som jägare och lantbrukare som rimligtvis borde varit mer utsatta, men även där ser vi begränsade strålningshalter, säger Pål Andersson, utredare på Sstrålsäkerhetsmyndigheten.

Vildsvin fortfarande ett problem

Trots att myndigheter ser allt lägre strålningsvärden i djur och livsmedel återstår problemet med att vissa vildsvin fortfarande har höga halter. 

– Cesium binder väldigt starkt i marken. Vildsvin bökar djupare i marken än annat vilt som vi vanligtvis jagar och därför ser vi förhöjda halter i vildsvin, säger Henrik Sundberg.

När tror du att spåren av Tjernobyl är borta helt i Gävleborg? 

– Det tror jag aldrig att vi kommer att uppleva, säger Henrik Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.