En person sitter i en mysig inomhusmiljö på en matta, omgiven av kuddar och plädar. Rummet är svagt belyst med naturligt ljus som kommer in genom fönstret. Bakgrunden visar växter och en inredningsdetalj, vilket bidrar till en avslappnad atmosfär. Personen håller något i handen, och det finns en mikrofon synlig på kläderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åriga Ameli började röka cigaretter när hon var 13 år. I dag har hon ett nikotinberoende som gör att hon känner behovet av att röka en vape om dagen. Nu vill hon varna andra unga. Foto: Stefan Larsson/SVT

Ameli, 16, varnar för vapes – är själv beroende: ”Ni kommer ångra er”

Publicerad

Ameli var 13 år när hon rökte sin första cigarett. Så småningom började hon röka e-cigaretter, vapes, för att slippa lukta askkopp. Nu har hon ett nikotinberoende och röker en vape med hundratals bloss varje dag.

Ameli, 16, vill nu varna andra i hennes ålder för att börja röka vapes. För att inte hamna i samma nikotinberoende som hon själv har i dag.

– Ni kommer ångra er, säger Ameli.

SVT inifrån skolan

Vapes har blivit populärt bland unga och SVT har tidigare berättat om att många minderåriga testat vapes trots att det är 18-årsgräns för att köpa.

– Vi hör om 13, 14 och 15-åringar som vejpar, säger Sofie Söderqvist på förebyggande enheten i Söderhamn.

SVT har pratat med Amelis mamma som säger att hon försöker få sin dotter att sluta röka.

Vad är vapes? Hur farligt är det? Hur gör du om du vill sluta? SVT:s reporter reder ut i videon under:

En delad bild som visar två sektioner: till vänster finns en uppställning av flera färgglada e-cigaretter och vaporizerpennor placerade på ett bord, medan höger sektion visar en person med kort hår och en rutmönstrad skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Stefan Larsson reder ut de vanligaste frågorna kring vapes med hjälp av fakta från Sluta röka-linjen. Bland annat hur man ska göra om man vill sluta använda dem. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet