• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenskamerikanen Daryl Peterson står bakom Joris-Pelles grav.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hasselaättlingen Daryl Peterson har länge fascinerats av sina förfäders historia, hur de lämnade finnskogarna i Hassela och kom till Amerika. Foto: Privat

Amerikanen Daryl spårade sina rötter till utvandrarna från Hassela

Uppdaterad
Publicerad

Daryl Peterson växte upp i svenskbygderna i Minnesota. Med tiden växte ett intresse för sin härkomst och han började släktforska. Det visade sig att han är ättling till utvandrarna från Hassela.

– Min mormors farfar var kusin till Erik Norelius, säger Daryl Peterson.

Isanty County i Minnesota, där Daryl växte upp, är svenskbygd. Tidigare var omkring 60-70 procent av invånarna svenskamerikaner.

– Det finns fortfarande en och annan äldre som är svenskspråkiga sedan barnsben, berättar Daryl Peterson.

Det var till Minnesota som Joris Pelle och många andra Hasselabor kom på hösten 1850. Joris-Pelle slog sig ned i Chisago Lake där han grundade en svensk Luthersk församling.

Svenskarna kallades för ”träskofolket”

Svenska var fattiga i det nya landet. Man tog enkla jobb på fabriker och järnvägsbyggen för att skrapa ihop ett startkapital för att kunna börja med eget jordbruk. Man tvingades att leva ett enkelt liv.

Erik Norelius skriver i sin självbiografi: ”Klädseln var enkel. Hemmasnickrade träskor användes i allmänhet och därför kallade Amerikanerna oss för träskofolket.”

I klippet ovan berättar svenskättlingen Daryl Peterson om sitt besök i Hassela.

Källor:

The Lighted Spire av Jeanne Johnson (1964)
The Wooden-Shoe People – The Story of the Real Karl Oskar and Kristina av Lloyed C. Hakl (1986)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.