Arkivbild. Foto: TT

Arbetsgivaren kör över facket – inför jourtid

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingen kring ambulansens jourförslag har avslutats. Men parterna är oeniga. Arbetsgivaren har tagit ett ensidigt beslut om att genomföra förslaget om jour. Jour kommer införas från och med den 15 april eller nästa schemaperiod. En katastrof menar facket.

– Vi kan alltjämt konstatera att vi är överens om att vi inte är överens. Men det finns delar som vi är överens med facken om, som till exempel att vi måsta minska den höga övertiden inom ambulansen, vilket är en av motiveringarna till jour istället för aktiv arbetstid, säger Helena Björkman divisionschef Division Operation och Diagnostik, i ett pressmeddelande från Region Gävleborg.

Läs också: Ambulanspersonalen: Dra ner på cheferna istället

Jourtid inom ambulansen

Den sammanlagda övertidskostnaden för ambulansen 2015 var nästan 10 miljoner kronor, det innebär att ambulansen står för 40 procent av divisionens övertidskostnader, hävdar regionen i sitt pressmeddelande.

– Det har varit starka reaktioner kring det här förslaget som nu ska införas, vilket jag har förståelse och respekt för, säger Helena Björkman.

– Samtidigt är det så att jour istället för aktiv arbetstid är det alternativ som har tillräcklig ekonomisk effekt. Utifrån den beläggning som råder nattetid mellan kl.23-07 så bedömer vi att det här är en rimlig åtgärd, säger Helena Björkman.

Ska utveckla pool-tjänster

Nu fortsätter processen med medarbetarna och de fackliga parterna kring de framtagna åtgärderna utifrån riskanalysen, skriver Region Gävleborg.

Ett fortsatt arbete med utveckling av bland annat former för pool-tjänster och översyn av möjligheten till årsarbetstid kommer att göras.

Om sex månader ska jourmodellen följas upp och utvärderas i samverkan med de fackliga parterna.

Facket kritiskt

Rasmus Bjernér, förtroendevald på Vårdförbundet tycker att det är en katastrof att arbetsgivaren har drivit igenom förslaget trots att det kommer leda till negativa följder.

– Jag har fått signaler om att det är många som kommer att lämna in sina avskedsansökningar nu. Det är också många som funderar på att avsäga sig sina ansvarsområden och det kan få förödande konsekvenser. Om det till exempel inte finns några körinstruktörer kan vi inte lära upp några nya, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet