• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det är arbetsgivarens uppgift att göra en riskbedömning om det behövs klorgaslarm eller inte i ett badhus eller simhall. Foto: Mats Andersson/TT

Arbetsmiljöverket: Inget lagkrav på klorgaslarm i badhus

Publicerad

Enligt Arbetsmiljöverket finns det idag inget lagkrav på att ha larm i en simhall eller i ett badhus för klorgas. Det är arbetsgivaren själv som måste göra en riskbedömning om det behövs eller inte.

Om det är så att arbetsgivaren hanterar komponenterna eller gasen på ett sätt som gör att det inte finns någon risk för hälsoskadliga nivåer så behövs det inget larm. I riskbedömningen b

Behövs en samlad bild

Det finns flera faktorer som behöver kontrolleras enligt Ann-Louise Jonsson, sakkunnig inom kemi vid Arbetsmiljöarbetet. Det kan till exempel handla om hur många som kan påverkas, om det kan finnas risk för stora utsläpp och vad kan konsekvenserna av ett utsläpp bli.

Klorgasolyckan i Delsbo

– Arbetsgivaren måste ta reda på vilka mängder som kommer ut vid en eventuell felhantering och vad det finns det för ventilation. De är flera saker som man måste beakta. Det är en samlad bild av hur det ser ut, säger Ann-Louise Jonsson.

Inspektioner genomförs

När Arbetsmiljöverket gör sina inspektioner tittar de bland annat på vilka åtgärder som redan finns på plats. Är systemen slutna och hur arbetsgivaren säkerställt att det inte går att blanda fel kemikalier.

Det finns inget lagkrav på att äldre badhus med äldre blandningssystem behöver installera larm?

– Lagen gäller oavsett om det är ett gammalt eller nytt badhus. I det här fallet är det alltid arbetsgivaren som står för en riskbedömning, oberoende på om det rör sig om nya eller gamla faciliteter, säger Ann-Louise Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klorgasolyckan i Delsbo

Mer i ämnet