Arkivbild. Den 15 april höjs det allmänna tandvårdsbidraget. Foto: TT

Bara hälften av invånarna i länet utnyttjar tandvårdsbidraget

Publicerad

31 miljoner kronor betalades ut i Gävleborgs län i allmänt tandvårdsbidrag under 2017. Men bara hälften av Gävleborgarna utnyttjade bidraget.

Den 15 april höjs det allmänna tandvårdsbidraget. Det kommer då att ligga på 300 eller 600 kronor beroende på ålder. I Gävleborgs län var det 50 procent av invånarna som utnyttjade bidraget förra året. Det kan jämföras med 54 procent i Västra Götaland och 44 procent i Dalarna, som är högst och lägst i landet. 

Vissa vet inte om bidraget

– Vi har ett utökat uppdrag att bredda informationen på vår webbsida, och kommer att göra det på fler språk för att nå fler målgrupper. Jag tror att fler skulle kunna använda sig av stödet om de fick informationen, säger Ulrika Havossar, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt betalades drygt en miljard ut i allmänt tandvårdsbidrag 2017 till 3,8 miljoner personer, vilket motsvarar varannan vuxen svensk.

Allmänt tandvårdsbidrag

Från och med den 15 april 2018 fördubblas bidraget. Det ligger då på 300 eller 600 kronor beroende på ålder.

Den som fyller minst 23 år under året och är försäkrad i Sverige kan få allmänt tandvårdsbidrag.

Det allmänna tandvårdsbidraget kan användas till undersökningar, förebyggande behandlingar och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd.

Den 1 juli varje år får man ett allmänt tandvårdsbidrag som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Det går att spara bidraget till nästkommande år, så att man använder två bidrag under ett och samma år, men det går inte att ha mer än två bidrag sparade samtidigt.

För att använda det allmänna tandvårdsbidraget krävs att tandläkaren eller tandhygienisten är ansluten till det statliga tandvårdsstödet, vilket de flesta är.

Källa: försäkringskassan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.