Två reportrar sitter framför Staffangymnasiet i Söderhamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med SVT:s reportrar Madlyn Alabdullah och Stefan Larsson till Staffangymnasiet och se elevernas reaktion på att de får en SVT-redaktion på skolan. Foto: Stefan Larsson/SVT

Chatt: SVT inifrån skolan

Uppdaterad
Publicerad

I en månad kommer två SVT-reportrar att vara på en gymnasieskola. Vi vill sätta fokus på nyheter som rör ungdomar.

Vilka ämnen och frågor får vi inte missa, tycker du? Har du frågor eller tankar om vår satsning? Skriv till oss i chatten så svarar vi!

SVT inifrån skolan

David • Ngt som störde mig i skolan var att mina lärare var kassa. Jag hade tur att min pappa lärde mig.

Så ....när är det dags med "studieplikt" och inte skolplikt?

Tack för din input!

Det är något vi kommer att kunna fråga eleverna om när vi är på skolan.

Pinnat inlägg

Tack för alla fina frågor och funderingar kring satsningen! Det är uppenbart att det finns mycket vi kan jobba med. Ni kan fortfarande skicka in frågor så svarar vi när vi drar igång igen imorgon.

Ansgar • Bisarrt dum idé. Elever är individer som befinner sig i en process. De är halvbakade bullar. De saknar förmågan att välja ut en kompetent lärare bortom ”känsla” och känsla är precis vad utbildning INTE handlar om.

Tack för dina åsikter!

Vår artikel om elevernas deltagande på anställningsintervjuer på Staffangymnasiet har skapat stort engagemang. Åsikterna går isär, en del tycker att det är positivt och en del tycker att det är negativt.

R.K • Uttrycker eleverna någon självkritik över hur skolresultaten har sjunkit, hur stökigt det blivit i klassrummet, den minskade respekten för lärare, osv? Kan det vara så att detta är ett problem som aldrig kan lösas med mer resurser, utan lösningen ligger i att tydliggöra skolplikten, samt att kasta ut de elever som inte har något intresse av att uppfylla sin plikt?

Tack för tipset!

Dessa frågor är mycket intressanta och viktiga, och med den här satsningen kommer vi att kunna ta upp och diskutera ämnena som till exempel skolresultat, skolplikt och respekt i skolan.

Rune Ljungströmmer • Det är väl för tjyvingen inte eleverna som skall ingå i anställningsintervjuerna, dessa passerar ju årligen och byter klasser etc

Tack för dina åsikter.

Det har varit ett stort engagemang om vår publicering om att elever är med vid anställningsintervjuer på Staffangymnasiet, både positiva och negativa åsikter.

Mari • Vi bor i ett län som har en av Sveriges lägsta utbildningsnivå. På vilket sätt satsar våra kommuner på elevers utbildning, lokaler, budget som gör det möjligt för elever att få en bra verksamhet där alls med stöd av behörig personal når sina mål och klarar sin gymnasieutbildning. Vad skiljer vårt län från län där utbildningsnivån är hög?

Tack för att du tog dig tid att skriva till oss!

Det är ett viktigt ämne att belysa och vidareutveckla. Med denna satsning hoppas vi kunna lyfta fram det på bästa sätt.

Malcolm • Jag vet att ni jobbar på samma sätt, men undrar om blir de ej konstigt för de två reportrarna att göra granskningen när de sitter vägg i vägg med rektorn tex?

Vi är på skolan för att göra opartiska och oberoende nyheter. Det vet också rektorn om.

Alla på skolan har så klart yttrandefrihet och källskydd.

Embla • Hej! Jag vill gärna veta hur elevernas tankar kring läsning, skolböcker och andra läromedel går. Har de det de behöver? Är läromedlen bra?

Tack för tipset!

Det är ett intressant ämne att lyfta fram och arbeta vidare med.

Rst • Om ni lyckas med den här satsning , tänker ni kanske prova det med högstadiet skolan?

Hej!

Vilken bra idé! Vi börjar med gymnasieskolan först. Det ska bli spännande att genomföra detta projekt och se hur det går.

/Malin, som är redaktör

Nu redigerar vår reporter Stefan första jobbet från redaktionen inne på Staffangymnasiet.

Mik • Hur ser ungdomarna på det ökande våldet i samhället?

Tack för tipset!

Det är ett stort problem som berör många överallt, och vi har fått flera tips och insikter om detta från eleverna på Staffangymnasiet. Vi hoppas att kunna få reda på mer om hur eleverna ser på det ökande våldet.

Kvinna med lång, blont hår, klädd i en svart jacka över en grön tröja, står vid en kanal med träd och byggnader i bakgrunden. En ikon med tre röda prickar finns i det övre vänstra hörnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Zetterberg Lagerqvist, redaktör på SVT nyheter Gävleborg svarar på frågor om den nya tillfälliga redaktion på Staffangymnasiet i Söderhamn. Foto: Madlyn Alabdullah

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet