Kontrollant tittar på däck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Pederssen var en av flera personer som kontrollerade bilisternas bildäck på måndagen. Mer om satsningen i klippet. Foto: Rikard Berglin/SVT

Däckrazzia på plats i Gävle – vill öka däckkollen: ”Är viktigt”

Publicerad

Under måndagen erbjöds bilister en gratis däckkontroll vid Gävle bro. Syftet är att öka kunskapen om hur vi genom bättre koll på däcken kan öka trafiksäkerheten, minska miljö- och klimatpåverkan samt spara pengar.

Däckrazzia, som utförde kontrollerna, är ett samverkansprojekt mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen.

– Vi hjälper bilisterna att kolla däcken – både mönsterdjup och lufttryck. Det är viktigt att ha så bra däck som möjligt nu när vintern närmar sig, säger Lars-Eric Abrahamsson, verksamhetschef på Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF) i Gävleborg.

Har folk koll?

– Jag är lite tveksam. Däckmönster möjligtvis – lufttryck inte så mycket. Man förlitar sig på tekniken i bilen som talar om om det fallerar.

Vad händer om man har för dåligt tryck i däcken?

– Bilen blir svajig – ostadig. Du ökar bränsleförbrukningen och slitaget på däcken.

Mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.