– Folk frågar varför vi har flyttat hit från Göteborg och jag vill vända på frågan, varför väljer vissa att bo kvar i storstad, när man kan flytta in på kollektiv på landet, säger Beatrice Rygaard.
Hon och hennes kille flyttade in till Ljusbacken för bara sex veckor sedan. De är två av de nitton vuxna som i dagsläget bor i kollektivet. Intresset att flytta in är stort. Att Beatrice och henne kille hade barn talade till deras fördel då Ljusbacken gärna ser fler barn i kollektivet.
Bor inte i ormgrop
Men bara för att det är ett kollektiv så betyder det inte man sover i en ormgrop. Beatrice med kille och barn bor i en rymlig trea. Man kan antingen bo i en lägenhet eller i ett av rummen. De som bor störst bor i en femma. Hyrorna varierar mellan 1 500 till 5 000 kronor beroende på storlek.
Men även om tiderna förändras, så hänger en del rykten om livet på kollektivet kvar bland utomstående. Fast det är kanske inte så konstigt, med tanke på kollektivets brokiga historia.
– Mina föräldrar var jätteoroliga: ”Ska du verkligen flytta dit, det är bara hippies där”. Men det är väldigt blandat med folk här, säger Beatrice Rygaard.
– Jag är glad att de gjorde alla konstiga sociala experiment när det begav sig, för jag skulle aldrig palla, säger Lars Ingar Lundin och skrattar.
”Det är så här man ska bo”
– Det är så här människan har bott i alla tider, i gemenskaper. Det där med att alla ska bo separat, i olika lägenheter, det tror jag inte är sunt, säger Mathias Viklund.
Ljusbacken är ett exempel på en form av kollektiv vars idé uppstod på slutet av 1960-talet. Men en annan form av kollektiv, kollektivhusen, har en längre historia.
50-årsjubileet kommer att firas stort i dagarna fem i sommar mellan 10 och 14 juli med musik, fotoutställning, filmvisning och guidade turer.
I videon ovan: Följ med till kollektivet Ljusbacken.