• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gävleborg har det mest förorenade dricksvattnet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På vattenverket i Valbo utanför Gävle har man hittat PFAS-ämnen som ligger långt över vad som är riskfritt enligt Efsa, den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

I en granskning av Hem & Hyra så kartlägger man halterna av det giftiga PFAS-ämnena i landets dricksvatten. Efsa har nu föreslagit sänkningar av riktvärdena från 1 500 till 1 nanogram per kilo kroppsvikt. Det motsvarar 15 nanogram för vuxna och 5 nanogram för barn per liter dricksvatten.

Gift i dricksvattnet

Valbos PFOA halt – långt över vad som är acceptabelt

PFOA (Perfluoroktansyra) som ingår i PFAS, kan inte brytas ner i naturen och misstänks vara cancerframkallande för människan.

I Valbo utanför Gävle ligger man på 52 nanogram per liter. På Gestrike Vatten AB medger processingenjören Julia Tirén Ström att man är medveten om de nya kraven och att de jobbar på att sänka halterna av PFAS rent allmänt.

Det är inte klarlagt vart föroreningar i Valbo kommer ifrån.

I Ockelbo, ett par mil norr om Gävle, visade proverna att vattnet var förorenat av PFAS även där.

Fakta: PFAS och dricksvattnet

  • PFAS är ett samlingsnamn för tusentals kemiska ämnen, tillverkade av människan.
  • De används bland annat i brandskum, impregnering, smink och skidvalla.
  • På senare år har man upptäckt att PFAS läckt ut i vatten och återfunnits i dricksvatten på flera håll.
  • Senaste forskningen visar att människors hälsa kan påverkas på flera sätt av PFAS-ämnen.
  • Före jul föreslog Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, en mycket kraftigt sänkning av ”tolerabelt dagligt intag” för ämnena PFOS och PFOA.
  • Livsmedelsverket inväntar nästa rapport från Efsa innan man ändrar den svenska åtgärdsgränsen, som i dag ligger på 90 nanogram per liter för elva olika PFAS-föreningar.
  • Ingen vet var den nya gränsen kommer att hamna, ingen har heller haft en samlad bild över vilka halter som finns i svenskt dricksvatten.
  • Hem & Hyra begärde därför de senaste analysrapporterna från 65 vattenverk som bedömts kunna vara påverkade av PFAS, enligt en inventering som Livsmedelsverket gjorde 2014.
  • De allra flesta hade ej mätbara eller mycket låga halter. Tio vattenverk hade halter över tio nanogram per liter.

Källa: Hem & Hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gift i dricksvattnet

Mer i ämnet