En ambulanssjuksöterska, Luis Monroy, sitter bakom ratten på en ambulans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luis Monroy menar att de nya arbetstiderna är en katastrof för arbetsmiljön. Foto: Lari Honkanen/SVT

Avhopp och sjukskrivningar sedan ambulansens nya schema infördes: ”Är katastrofläge”

Uppdaterad
Publicerad

Trots personalens högljudda protester och många avhopp infördes EU-direktivet om elvatimmarsvila för ambulanspersonalen.

Ledningen sa då att det nog skulle gå bra ändå, men fyra månader senare vittnar personalen om att det inte blivit så:

– Man är trött. Det är katastrofläge, säger fackrepresentanten Luis Monroy på Hudiksvallsambulansen.

Den obligatoriska regeln om dygnsvilan satte stopp för dygnspassen, vilka hade borgat för långa ledigheter mellan arbetspassen. Nu fick personalen istället fler pass per vecka, och kortare vila mellan passen, vilket har lett till missnöje, avhopp och sjukskrivningar.

– Nu får vi jobba mycket övertid för att täcka upp för personalbristen, vilket gör att vi ändå inte får 11-timmars vila, säger Vårdförbundets ombud på Hudiksvallsambulansen, Luis Monroy.

Enligt honom har den här situationen lett till att många har gått in i väggen och sjukskrivit sig. Han och hans kollegor förstår inte varför ledningen inte begär undantag från EU-regeln.

– Finland införde det här för några år sedan, där har man inte haft samma diskussion, säger Walentin Lindholm, chef för ambulansen i Region Gävleborg.

Klicka på videoklippet ovan och hör varför inte ambulanschefen struntar i EU-direktiven som man gjort i Jämtland.

EU:s arbetstidsdirektiv

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

Källa: SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.