Kvinnlig björnjägare går i skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är fördelarna att jaga björn med hjälp av en åtel? Svar i klippet. Foto: Maria Harning/SVT

Allt fler vill mata björn i Gävleborg inför jakten

Uppdaterad
Publicerad

Att locka björn med mat, så kallad åtel, blir allt populärare i Gävleborg. 2021 anmäldes 52 åtelplatser till länsstyrelsen, i år är det 410. Björnjakten startar den 21 augusti.

– Det här är ju en stor ökning. Det är nästan en fördubbling från fjolårets jakt från 230 till 410, säger Simon Viklund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

– Jägarna använder ju åtlarna för att försöka behålla björnarna på sina jaktmarker. Björnar rör ju sig på ett stort område, säger han.

Björnjakt Gävleborg

124 björnar får skjutas

Ett annat skäl för att åtla är att man kan sätta upp kamera och se vilka björnar som rör sig där, honor med ungar får man inte jaga. Det är tillåtet att lägga ut mat från den 15 juli, och hela tiden som jakten pågår. Man kan mata björn med viltkött, till exempel kadaver från påkörda djur eller slaktavfall, men det går också att locka björnar med potatis eller äpplen.

Årets jakt omfattar 124 björnar. Det är något färre än förra året då det fick skjutas 140 björnar. Järgarna har fram till den 15 oktober på sig att skjuta björnarna, men det brukar gå betydligt fortare.

– Förra året tog det sex dagar, så jag tror att inom en vecka är alla björnar skjutna, säger Simon Viklund.

Antalet anmälda åtlar i Gävleborg

2024: 410

2023: 230

2022: 92

2021: 52

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt Gävleborg

Mer i ämnet