vårdanställd framför en spegel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anonyma medarbetare inom psykiatrin i Hudiksvall är kritiska till sammanslagningen av två avdelningar. Vårdenhetschef Stina Lundén Wallner menar att avdelningarna har haft stora problem med bemanning av ordinarie personal. Foto: Lari Honkanen

Nedlagd psykiatriavdelning i Hudiksvall – sjuksköterskor: ”Tänk om någon inte vågar söka vård”

Uppdaterad
Publicerad

En psykiatriavdelning i Hudiksvall har lagts ner, och i och med det kommer olika avdelningar i stället att slås ihop.

Det är flera specialistundersköterskor och sjuksköterskor på avdelningen som SVT Gävleborg har varit i kontakt med är kritiska till.

Nedläggningen av psykiatriavdelning i Hudiksvall innebär att psykos- och allmänpsykiatriska patienter nu vårdas i samma lokaler.

– Det har varit en krock. Det var en patient som slog en annan patient. Jag är jätteorolig för att patienter inte kommer att söka vård. Tänk om någon tar livet av sig för att de inte vågar åka in, säger psykiatrisjuksköterskan ”Lars”, som egentligen heter något annat.

Meddelarfrihet i region gävleborg

En av anledningarna till att avdelningen har lagts ner är att spara resurser för att i framtiden införa ett mobilt psykiatriskt team.

– Vi har haft en snittbeläggning på de två avdelningarna, som nu har blivit en, på 73 procent. Vi har även haft stora problem med bemanning av ordinarie personal, säger Stina Lundén Wallner, vårdenhetschef på den berörda avdelningen.

Akutmottagning saknar lokaler

Nedläggningen har även möjliggjort att en psykiatrisk akutmottagning har upprättats. Akutmottagningen har däremot inga egna lokaler ännu och har därför flyttat in i slussen – in- och utpassagen till den psykiatriska slutenvården. På onsdagar används slussen även till sprututbyte.

– Och det här är enda ingången för våra patienter och anhöriga. Det är så ogenomtänkt alltihopa, säger psykiatrisjuksköterskan ”Lars”.

Slussen består av en korridor med anslutande behandlingsrum.

– De blockerar inte slussen. Planen framöver är att ha en akutmottagning. Än så länge har vi inte anpassade lokaler, men det hoppas vi att vi får, säger Stina Lundén Wallner, vårdenhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meddelarfrihet i region gävleborg

Mer i ämnet