Närboende till vindkraftverken samlade för möte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så respektlöst.” Hör de närboendes oro för den tänkta vindkraftparken i Sandviken och kommunalrådets svar i videon. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ödesbeslut om vindkraftparken i Sandviken: ”Vi blir omringade”

Uppdaterad
Publicerad

17 nästan Eiffeltornshöga vindkraftverk i västra Sandviken står inför ett ödesbeslut. Politikerna kan använda kommunens veto för att stoppa planerna, något flera boende i närområdet hoppas på.

– Vi blir omringade av vindkraftverk, säger Laila Nyström i Lumsheden.

Omröstningen, som skulle genomförts måndagen, har dock skjutits upp i kommunfullmäktige.

För många närboende till den planerade vindkraftparken Galmsjömyran i västra delarna av Sandvikens kommun har kampen mot att stoppa projektet pågått i tre år. En förändrad landskapsbild, risk för oljud och föroreningar hör till några av orosmolnen.

Genom protestlistor, egna undersökningar och debatterande hoppas de att politiken ska använda det kommunala vetot och säga nej till Galmsjömyran.

Vindkraft i Gävleborg

Stort energibehov enligt bolaget

OX2 och Njordr är bolagen som vill uppföra verken. 17 stycken, 280 meter höga och med en beräknad årsproduktion på 360 gigawattimmar.

– Det är ett glesbefolkat område och det är en region som verkligen behöver det här tillskottet av el, säger Carl Hylander, regionchef på OX2.

Det här händer efter kommunfullmäktige

Om kommunfullmäktige i Sandviken godkänner Galmsjömyran väntar ytterligare prövning hos Länsstyrelsen och eventuellt i mark- och miljödomstolen innan bolagen får tillstånd att uppföra vindkraftverken.

Vid ett nej kan planerna inte gå vidare.

På måndagen togs ärendet upp i kommunfullmäktige – men beslutet sköts upp efter en så kallad minoritetsåterremiss. När nästa omröstning ska ske är inte klart.

Tillståndsprocessen för vindkraft

Den som söker tillstånd för att bygga storskalig vindkraft ansvarar för att ta fram underlag och ansökan till miljöprövningsdelegationen.

Samråd med berörda parter

Processen med ansökan för miljöfarlig verksamhet inleds med att verksamhetsutövaren genomför ett samråd med berörda parter, till exempel länsstyrelsen och närboende.

Ansökan till miljöprövningsdelegationen

Efter genomförda samråd sammanställer verksamhetsutövaren ansökan, som ska ta hänsyn till förhållanden som framkommit i samrådet. Verksamhetsutövaren lämnar in ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning och samrådsredogörelse till miljöprövningsdelegationen (Länsstyrelsen, reds. anm).

Handläggning av ansökan

Miljöprövningsdelegationen bereder ansökan och tar in synpunkter från länsstyrelsen och andra sakägare. Miljöprövningsdelegationen gör sedan en bedömning av om ansökan behöver kompletteras. När ansökan bedöms vara komplett skickas den ut på remiss till berörda parter.

Kommunal tillstyrkan

För att tillstånd ska kunna ges behöver verksamhetsutövaren även kommunal tillstyrkan från den eller de kommuner där vindkraftparken är belägen.

Beslut

När remisstiden är över fattar miljöprövningsdelegationen beslut om tillstånd. Vid prövningen görs bland annat en avvägning gentemot andra allmänna intressen. Tillstånd som ges är tidsbegränsade och förenade med villkor, som beskrivs i beslutet. Sakägare, till exempel verksamhetsutövaren, kan överklaga miljöprövningsdelegationens beslut till mark- och miljödomstolen. Vidare överklagan kan sedan ske till Mark- och miljööverdomstolen och Högsta domstolen.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet