Kvinna med glasögon på en startbana för flyg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Lokander (M) tror att Tierps kommun inte idag skulle ha sålt sin gamla flygplats som man gjorde för snart 15 år sedan. Nu vill hon att Gävle ska behålla sin flygplats. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Oro i Tierp om flygplatsen i Gävle avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun är på väg att avveckla flygplatsen i Rörberg vilket har väckt oro i grannkommuner.

– Det påverkar hela regionen i händelse av kris eller krig, säger Emma Lokander (M), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Tierp.

Gävle kommun planerar att i slutet av september fatta beslut om en avveckling av Rörberg till förmån för elledningar över området.

Sålde militärflygplats

På begäran av oppositionspartierna har grannkommuner och andra berörda instanser tillfrågats om eventuella konsekvenser av en avveckling.

Gävle flygplats

I Tierp sålde kommunen den tidigare militära flygplatsen 2010, nu är den omvandlad till motorbana för bilar.

– Hade vi stått inför en försäljning i dag så hade det kanske inte varit lika givet att vi hade sålt hela, på grund av det säkerhetspolitiska läget, säger Emma Lokander (M).

Även Älvkarleby motsätter sig avveckling

Även Älvkarleby uttrycker sin oro för en avveckling av Rörberg. Magnus Grönberg (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden skriver i sitt remissvar:

”Förutom transportfunktioner kan flygplatser erbjuda samhällsnyttiga tjänster, såsom ambulansflyg och brandbekämpning. En förlust av flygplatsen kan påverka beredskapen i regionen, särskilt i situationer som kräver snabb mobilisering av resurser.”

Från Mellansvenska handelskammaren väger energibehovet tyngre och skriver bland annat:

”Bristen på effekt i regionen hämmar investeringar och tillväxt. Vi tror att markområdet kan komma att användas för fler samhällsnyttiga ändamål, vilket kan bidra till regionens övergripande utveckling.”

Så svarar remissinstanserna i korthet

Gästrike räddningstjänst

”Ser ingen påverkan på egen verksamhet och har inget ytterligare att tillföra i ärendet.”

Heby kommun

”Har inget att erinra.”

Mellansvenska handelskammaren

”Vi noterar att marken kommer att användas för Vattenfalls nya elledningar, vilket är i linje med det ökade behovet av effekt som vår region behöver för att fortsätta utvecklas och växa.”

Ockelbo kommun

Svarar att kommunen inte yttrar sig.

Region Gävleborg

”Regionen har inte en lösning som lever upp till de behov som finns, utan är i behov av en flygplats där det är möjligt med instrumentinflygning”

Tierps kommun

”Tierps kommun har förståelse för vikten av energiförsörjning och överföringskapacitet för regionens näringslivsutveckling. Tierps kommun ställer sig dock frågande till om inte alternativa ledningsdragningar skulle kunna uppfylla samma syfte och samtidigt innebära ett bevarande av flygplatsen.”

Sandvikens kommun

Anser att behovet av den planerade elledningen över flygplatsen väger tungt och svarar:
”Den ger befintliga arbetsgivare förutsättningar att bibehålla och utveckla sin verksamhet in i framtiden samt att den dessutom skapar förutsättningar för nya hållbara etableringar och verksamheter som bidrar med nya arbetstillfällen, utvecklad handel och tillväxt.

Söderhamns kommun

”Söderhamns kommun anser att vi inte kommer att påverkas nämnvärt oavsett avinrättande eller inte.”

Älvkarleby kommun

”Med Sveriges inträde i NATO och den ökade betoningen på totalförsvar är det väsentligt att bedöma vilken roll Gävle flygplats kan spela i regionens beredskap.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle flygplats

Mer i ämnet