Rovfiskarna längs hela Sveriges kust minskar. Och en teori som undersöks är om spiggen, som bara är några centimeter lång, äter upp så pass många rovfiskar när de är yngel att beståndet minskar. Därför håvas även spigg upp och räknas i en större satsning som främst går ut på inventering av rovfiskyngel och som blivit verklighet för att mer resurser har skjutits till. Aldrig förut har abborrars och gäddors yngel inventerats i länet. Däremot har sikyngel inventerats vid tidigare tillfälle.
– Vi inventerar fiskyngel och vi gör det för att rovfiskbeståndet går ner längs kusten och vi vill veta var det finns bra fiskrekrytering, barnkammarområden och var rovfisken växer upp. För de platserna kan vara viktiga att bevara i framtiden, säger Carolyn Faithfull, marinbioolog på Länsstyrelsen Gävleborg.
Framtida skyddsbehov
Vikarna som Länsstyrelsen besöker skiljer sig åt på så sätt att vissa är mer exploaterade än andra. Även vegetation, form och djup kan variera till exempel. Genom att besöka varierande vikar hoppas Länsstyrelsen på att kunna identifiera rovfiskars rekryterings- och lekplatser som kan behöva skyddas i framtiden.
– Det är jätteviktigt att vi vet vilka typer av grunda vikar vi måste behålla för fiskrekrytering, eftersom fisk är en så otroligt viktig del av ekoystemet. De här grundvikarna är som barnkammare för många olika sorters fisk, säger Carolyn Faithfull.
Hör Carolyn Faithfull berätta varför vikarna i Gävleborg är viktiga att undersöka och varför rovfiskarna minskar i klippet ovan.