Saneringar av marken gjordes för 13 miljoner kronor inför byggstarten av det nya äldreboendet i Hofors. Foto: Stefan Larsson/SVT

Saneringar för 13 miljoner landar på Hofors kommun – får inte pengar från staten

Publicerad

Inför bygget av ett nytt äldreboende i Hofors tvingades marken saneras för 13 miljoner kronor. Kommunen ville ansöka om att få kostnaden betald av staten – men har nu fått nej.

Det var i april som tungmetaller upptäcktes i marken för det nya äldreboendet i Hofors. Saneringar genomfördes inför byggstarten för 13 miljoner kronor.

Uppfyller inte kriterierna

Kostnaden tvingades läggas på socialnämnden, som enligt en prognos väntas gå totalt minus 29,5 miljoner kronor i år.

När SVT berättade om saneringsarbetet hoppades kommunen på att få saneringskostnaden betald via myndigheten Statens geologiska undersökning och tittade på att skicka in en ansökan.

– Nu har vi fått svaret att det tyvärr inte går. Vi uppfyller inte kriterierna, säger Tomas Fröjd (S), socialnämndens ordförande.

Var kommunen ska få de pengarna ifrån nu, kan inte Tomas Fröjd svara på i dagsläget.

– Jag törs inte säga vilka åtgärder det kan bli nu. Enhetscheferna tittar på vad vi behöver göra, det har de fått till sig. Någonting kommer säkert ske men vad det är behöver vi se över.

Kan det bli aktuellt med några nedskärningar?

– Det är inte på tal om något sånt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.