Polischefen friades från misstanken om dataintrång i tingsrätten, men dömdes senare i hovrätten. Foto: Martin Wik /SVT

Sonen rånades – polischef sparkas efter dom om dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

En polischef i Gävleborg avskedas efter att ha dömts för dataintrång, rapporterar P4 Gävleborg. Beslutet är fattat av polisens personalansvarsnämnd.

Det var i november förra året som polischefen dömdes för fyra fall av olaga dataintrång efter att ha gjort olagliga slagningar i Polismyndighetens it-system.

Påföljden blev dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor. Detta med hänvisning till att han sannolikt skulle förlora sitt jobb till följd av den fällande domen.

Bakgrunden är att polischefens barn i mars 2022 utsattes för ett rån. Kort därpå gjorde han en rad sökningar i it-system och register. Då sökningarna inte ansågs nödvändiga för arbetet var de enligt åklagaren att betrakta som dataintrång.

Tingsrätten friade med hänvisning till att han agerat i en nödsituation och av oro för sin närstående, men hovrätten ändrade domen och fällde mannen.

En närbild av en glass med blå våffla. Bakgrunden består av suddiga siffror och text, vilket ger en abstrakt känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så agerade polischefen efter rånet mot sitt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.