Det var ett ovanligt stort säkerhetsuppbåd när 20-åringen, med en Rubriks kub i handen, skulle föras in till domstolen idag.
Det var många åhörare som hade tagit sig dit för att följa förhandlingen. Men den hann inte ens börja innan ordföranden meddelade att de beslutat att hålla den bakom stängda dörrar.
Snabbt beslut om stängda dörrar
Rådmannen Stefan Lättman säger att anledningen är att den tilltalade är under 21 år och den uppmärksamhet som han kunde förväntas bli utsatt för om den inte hade hållits bakom stängda dörrar.
Är det inte viktigt att media eller åhörare ska kunna finnas där och granska rättsväsendet?
– Jo absolut, det är därför huvudregeln är att förhandlingen ska vara offentlig. I det här fallet blir det två motståendeintressen som man får väga för och emot varandra och då finns den här bestämmelsen som gäller tilltalade under 21 år. I det här fallet har vi bedömt att den tilltalades behov inte ska få så mycket uppmärksamhet väger tyngre än offentlighetsintresset, säger Stefan Lättman.
”Chockerande upplevelse”
Den misstänktes försvarare, Jan Nyman, var nöjd med rättens beslut och hade själv tänkt åberopa att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.
– Vi ska tänka på att det här är en ung människa som inte suttit frihetsberövad eller varit i kontakt med polis tidigare. Självklart är det här en chockerande upplevelse för en sådan människa.
Varför ville du att det skulle ske bakom stängda dörrar?
– Med tanke på hans ålder och för att han ska ha möjlighet att berätta fritt själv, med tanke på hans psykiska problembild, säger Jan Nyman.
Kammaråklagaren, Christer Sammens, hade tänkt åberopa att vissa känsliga delar skulle ske bakom stängda dörrar, men tyckte det var olyckligt att åhörare och media stängdes ute från hela förhandlingen.
– Fördelen kan möjligen vara att det inte blir lika dramatiskt när han ska höras eller berätta själv.
Finns det några nackdelar?
– Det ska vara transparent och full insyn. Det är oerhört viktigt, säger Christer Sammens.
Ännu inget mordvapen
De anhöriga till offren fick däremot sitta med i tingssalen där åklagaren la fram sin bild av hur morden gick till under förhandlingens första dag. I bevisningen finns bland annat DNA-spår från 20-åringen på brottsplatsen och i hans dator har sökningar gjorts över Råbo och offren samma dag som dådet utfördes. Den åtalade kan varken förneka eller erkänna brotten.
– Det är klart att det finns en hel del besvärande omständigheter i den här förundersökningen, det ska man inte sticka under stolen med. Men det finns svagheter i den här utredningen också, man har t.ex. inget mordvapen, säger Jan Nyman.
Vad skulle det ha för betydelse?
– Ett mordvapen är naturligtvis en bärandebevisning i en mordutredning.
Hur förklarar han bevisningen?
– Han har inte lämnat någon förklaring, säger Jan Nyman.