Tvådelad bild. Porträtt på Anders som ser rakt in i kameran. Han har glasögon. Bild på en stor älg som tar sig upp från det högra gräset upp på en bilväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurens säkerhet hänger ihop med bilisternas säkerhet, menar Trafikverkets ekolog Anders Sjölund. Foto: SVT, Allan Wallberg

Trafikverket uppmärksammar djurens säkerhet längs vägarna i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Trafiksäkerheten i länet ses över men handlar inte bara om vägbanor eller dig som trafikant. Med medel från regeringen jobbar Trafikverket för att åtgärda brister längs vägar och järnvägar – med fokus på djurlivet i skogen.

Vägar och järnvägar kan bli som ett rutnät i naturen där naturliga livsmiljöer och färdsträckor för djur förstörs. Grodor och uttrar tvingas upp på vägar när vattendrag skärs av. Älgar och annat vilt kan innebära stor fara när de korsar en väg för att ta sig fram i skogen.

– Trafiken och infrastrukturen har stor inverkan på naturen – mycket större än vi tror, säger Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket.

Miljöåtgärder i Gävleborg

Hittills har Trafikverket bytt ut cirka tolv stycken gamla vägtrummor i länet, som fungerar som vandringsvägar för fiskar och andra vattenlevande djur längs vattendrag nära infrastruktur. En sträcka på 2,5 mil längs väg 84, mellan Hudiksvall och Delsbo, planeras få kompletterande viltstängsel för att leda djuren till säkra passager.

Som ett första steg gör Trafikverket en inventering av fladdermöss i länet, för att se hur framtida infrastruktursatsningar kan komma att påverka djuren. Vissa arter av fladdermöss flyger inte utan något skydd av skogens vegetation.

– En väg kan för dem vara som ett omöjligt hinder – även om de kan flyga, säger Anders Sjölund.

Djurens dag har firats sedan 1931 och infaller alltid på dagens datum. Hör Trafikverkets ekolog berätta om varför firandet är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.