Bild på Joe Hill från en utställning i Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under lördagseftermiddagen var det dags att öppna det nya besökscentret för Joe Hill-turister i Fängelsemuseums lokaler i Gävle. Foto: Jan-Peter Eriksson / SVT

Trångt när Joe Hills nya besökscentrum invigdes i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under årets upplaga av Å-draget i helgen var det dags att inviga Joe Hill Visitor Center i Fängelsemuseets lokaler i Gävle. Tanken är att det ska fungera som en samlingspunkt inte minst för de internationella turister som vill besöka det som var fackföreningsaktivistens hemstad under de första 23 åren.

Den som besöker utställningen kan få reda på en hel del kuriosa som att Joe Hill kallats ”The Father of Modern Protest Music” av hiphoplegendaren Chuck D från Public Enemy. Och att Joan Baez sjöng låten ”Joe Hill” inför 400 000 i publiken på Woodstock 1969.

I övrigt kan besökarna ta del av fackföreningsaktivisten och protestsångarens liv och gärning från begynnelsen i Gävle till avrättningen i Salt Lake City 1915.

Trångt i lokalerna

Vid helgens invigning var det trångt i de lokaler där utställningen huserar och formgivaren Lasse Nivér som är en av dem som jobbat med utställningen menar att centret inte ska konkurrera med den befintliga Joe Hill-gården men hoppas att centret ska fungera som ett slags utgångspunkt för Joe Hill-turister i Gävle.

– Utställningen är till viss del uppbyggd så att man börjar här och sen tar sig ut till olika Joe Hill-relaterade platser i stan, berättar Lasse Nivér.

Många intresserade hade sökt sig till utställningen Foto: SVT

I klippet tittar vi in på nyöppnade Joe Hill visitor center och pratar litet med Lasse Nivér om tanken bakom det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.