• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fem år har antalet barn som anmäls till socialtjänsten för kriminalitet fördubblats. Nu visar SVT Gävleborgs granskning att endast ett fåtal barn nås av insatser från socialtjänsten. Hör kontorschef Lars Lodin på Välfärd Gävle i videon. Foto: Storyblocks

Allt fler kriminella barn i Gävle – socialtjänsten når endast ett fåtal

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har antalet barn som anmäls till socialtjänsten för kriminalitet fördubblats i Gävle. Endast ett fåtal av barnen nås av insatser från socialtjänsten, visar SVT Gävleborgs granskning. Experter riktar nu skarp kritik mot myndighetens arbete.

Socialtjänsten har ansvaret för att ge barn och unga stöd och insatser vid misstanke om kriminalitet, och att arbeta brottsförebyggande med andra aktörer som polis och skola.

Insatser kan dels handla om frivilliga åtgärder som en kontaktperson eller exempelvis en placering enligt SoL där socialförvaltningen har kommit överens med en familj om att barnet inte ska bo hemma. Placering kan också ske enligt LVU, lagen om vård av unga. Det innebär att insatsen är mot föräldrar eller barnets vilja.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

SVT Gävleborgs granskning visar att endast ett fåtal av alla anmälningar leder till någon form av insats till barnen från socialtjänsten.

2021 gjordes 335 anmälningar gällande 178 barn och unga. Under det året inledde socialtjänsten 21 insatser för barn och unga med koppling till kriminalitet.

”Vill nå alla”

En av de som utreddes, men som inte bedömdes behöva någon insats, är en av de tonårspojkar som just nu sitter häktad efter mordet i Sätra. 

– Vi vill nå alla. Jag kan inte säga om det är bra eller dåligt att ge insatser till tio procent i förhållande till de som anmäls, i jämförelse med andra kommuner. Jag tycker att vi har bra förutsättningar för att bedriva vårt arbete, säger Lars Lodin, chef på Välfärd Gävle, som socialtjänsten hör till. 

Även polisen vittnar om att antalet gängkriminella barn ökar kraftigt. Deras kartläggning visar att 70 gängkriminella barn i Gävleborg är under 18 år och 18 av dem är under 15 år.

SVT Gävleborgs granskning visar:

  • Antalet anmälningar till socialtjänsten gällande kriminalitet har ökat drastiskt under de senaste åren.
  • Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att ge insatser till barn och unga vid misstanke om kriminalitet, men endast ett fåtal får insatser.
  • Enligt forskare  i socialt arbete brister socialtjänstens samarbete med andra aktörer som polis och skola i sitt brottsförebyggande arbete.
  • Samtliga tre tonårspojkar som sitter häktade för mordet i Sätra hade insatser från socialtjänsten. Två av dem hade insatser som avbröts kort innan mordet.

”Vi har barnsoldater i Sverige”

Socialtjänstens insatser för de här barnen får kritik från flera håll. En studie från Högskolan i Gävle pekar på flera brister i deras brottsförebyggande arbete. Undersökningen visar att det saknas metoder för att arbeta effektivt och att det saknas struktur i arbetet.

Hjördis Flodström Enquist har lång erfarenhet som socialarbetare i Gävle på flera positioner samt som forskare i utveckling av socialt arbete. Under 1990-talet fanns hon även med som expert i rättsfall gällande barn och unga.  

Hör hennes kritik mot socialtjänstens samarbete med myndigheter i videon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjördis Flodström Enquist har arbetat som socialarbetare i 50 år och menar att samarbetet mellan socialtjänsten, polis och skola brister i det brottsförebyggande arbetet. Foto: SVT/Arvid Jansson

Antal anmälningar gällande barn i kriminalitet i Gävle kommun

2017: 204

2018: 237

2019: 395

2020: 358

2021: 335

2022: 392

Aktualiseringar om kriminalitet kan komma in som anmälningar eller begäran om yttrande enligt LUL (Lagen om unga lagöverträdare) från polis eller åklagare/domstol. Yttranden utgör cirka 30 procent av aktualiseringarna om kriminalitet, och anmälningar 70 procent. Siffrorna avser både anmälningar och begäran om yttranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet