Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex tonårspojkar åtalas för inblandning i Sätramordet. Tra av dem åtalas för mord. Foto: Roger Nilsson/SVT grafik

Tonårspojkar avbröt kontakten med socialtjänsten – kort före dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojkarna som sitter häktade efter dödsskjutningen i Sätra i Gävle har varit kända hos socialtjänsten under lång tid. Under hösten 2022 har två av dem en frivillig insats i form av en kontaktperson. En insats som i oktober – kort innan mordet som sker i november – avslutas på pojkarnas egen begäran.

Sedan en gängkriminell man sköts till döds i stadsdelen Sätra i Gävle i november har tre tonårspojkar – 15, 17 och 17 år gamla – suttit häktade misstänkta för mord. SVT Gävleborg har granskat ett stort antal dokument och kontaktat flera personer i tonårspojkarnas direkta närhet för att kartlägga deras bakgrund.

Kontaktperson togs bort kort innan mordet

Den yngsta av dem – en 15-åring – är tidigare ostraffad. I ett dokument skickat från socialtjänsten till Gävle tingsrätt framgår det att 15-åringen varit aktuell hos socialtjänsten åtminstone sedan 2021.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Socialtjänsten skriver att det funnits en oro för 15-åringens umgänge och tillgång till droger. Han har även varit misstänkt för flera brott. Bland annat grov misshandel och rån under slutet av 2021.

SVT Gävleborgs granskning visar att:

  • Antalet anmälningar till socialtjänsten gällande kriminalitet har ökat drastiskt under de senaste åren.
  • Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att ge insatser till barn och unga vid misstanke om kriminalitet, men endast ett fåtal får insatser.
  • Enligt forskare  i socialt arbete brister socialtjänstens samarbete med andra aktörer som polis och skola i sitt brottsförebyggande arbete.
  • Samtliga tre tonårspojkar som sitter häktade för mordet i Sätra hade insatser från socialtjänsten. Två av dem hade insatser som avbröts kort innan mordet i Sätra.

Den ena 17-åringen har en tydlig koppling till gängkriminaliteten i Gävle och har tidigare dömts till ungdomstjänst för misshandel och ofredande. Han har också varit misstänkt för flera grova brott som förberedelse till mord.

Socialtjänsten: ”Väldigt beklagligt”

Insatsen de båda får från socialtjänsten under hösten 2022 är en kontaktperson – en insats som bygger på frivillighet.  I oktober – kort innan mordet som sker i november – avslutar tonårspojkarna insatsen.

– Det är naturligtvis beklagligt att det har blivit så, det finns inte så mycket mer att säga, säger Lars Lodin, kontorschef på Välfärd Gävle.

Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, finns att tillgå när frivilliga insatser inte är ett alternativ. Lena Hörnell är enhetschef på socialtjänsten och vill inte kommentera enskilda fall, men menar att de inte kan gå in med tvångsåtgärder om det inte finns särskilda skäl.

– Om det inte har skett händelser som motiverar tvångsinsatser, kan vi inte göra ett omhändertagande enligt LVU, säger Lena Hörnell.

Det här är en kontaktperson

En kontaktperson finns för barn och unga med social problematik som ett komplement till den egna familjen, eller en trygg vuxen som ett extra stöd. En kontaktperson är någon som umgås och hittar på aktiviteter tillsammans med ett barn eller tonåring.

Behovet kan se mycket olika ut, men gemensamt är behovet av en trygg vuxen som stöd och komplement till de övriga vuxna som finns runt omkring.

När och var man träffas och vad man hittar på gör man upp tillsammans. Det kan till exempel handla om att gå på bio, gå ut och äta, promenera, träffas hemma hos varandra, baka tillsammans med mera.

En kontaktfamilj eller kontaktperson kan inte tillsättas mot någons vilja. Det är socialtjänsten som gör en bedömning av ditt behov och fattar beslut om hjälp.

Källa: Gävle kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet