Två tjejer sitter på rad bakom en kille i ett mindre klassrum på högstadieskolan i Edsbyn och kollar med allvarlig blick ner i sina telefoner. Tjejen längst bort kollar in i kameran med handen mot hakan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om händelsen och när högstadieeleverna berättar om oron i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Tonåringar i Hälsingland hängs ut på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyår startades ett konto på sociala medier som hängde ut tonåringar. Hemligheter, taskiga saker och anklagelser skrevs ut om människor från hela Hälsingland, och flera ungdomar har känt en oro för att själva exponeras. Det här har Ljusnan tidigare berättat om.

Det är både tjejer och killar som har hängts ut, och åldrarna varierar från 13 år och uppåt. Det finns inte heller någon gemensam nämnare. Personerna som drabbas går varken på samma skola eller bor i samma område.

– Man pratade om vilka som är med, sen försökte man lista ut vem som hade kontot, säger högstadieeleven Malva Östh om när hon fick reda på att kontot existerade.

Kontot har dykt upp på både snapchat, tiktok och instagram, men har anmälts och nu tagits ner. Händelsen ska även ha polisanmälts. I nuläget är det oklart vem, eller vilka, som ligger bakom kontot.

Kontot större än vanligt

– Det är första gången ett konto blir ganska stort ändå, säger högstadieeleven Nina Larsson.

Varför startar man ett sånt här konto tror ni?

– Uppmärksamhet, säger Nina Larsson utan att tveka och tillägger:

– Det kanske är någon som är utsatt generellt och vill ha uppmärksamheten.

När ni följer det här kontot så får ju den som startat det mer uppmärksamhet – har ni tänkt något på att ni själva delvis deltar?

– Nej, typ inte.. Egentligen skulle man inte ha följt men man ville ju veta vem de la ut på, om de la ut på en själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.